Ciasteczka owsiane bez mleka i jaj

Takie ciasteczka, to dobry pomysł dla ludzi zabieganych, uczących się i "słodyczowych" maniaków, którzy jednak pragną zredukować swój nałóg, a przynajmniej zamienić go na zdrowszą alternatywę.
Są słodkie, choć nie ma w nich dodanego cukru, miękkie i energetyczne, dzięki dodaniu tłuszczu. Wzbogacone migdałami i czerwonymi jagodami goji, zaspokoją apetyt, jednocześnie dając energię i sytość.
Świetne po zimowym spacerze, jako przekąska do kawy lub drugie śniadanie lub podwieczorek dla dziecka. Zawsze warto mieć w pojemniczku 1-2 takie ciastka, żeby nie ulec przypadkowym pokusom w cukierni, kiedy akurat umieramy z głodu.

Ciasteczka owsiane z migdałami i goji,  bez mleka i jaj

Składniki (na około 12 ciastek)

  • 2 szklanki płatków owsianych, najlepiej drobnych
  • 2 dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki namoczonych suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki pełnoziarnistej mąki (orkiszowej, żytniej)
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • garść suszonych jagód goji
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym


Przygotowanie
Daktyle zmiksować z bananami. Płatki owsiane połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do zmiksowanej masy. Wlać rozpuszczony olej kokosowy i dodać mąkę i bakalie.
Ciasto powinno mieć lepką konsystencję i nie może być twarde. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy miękkie kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°
C przez około 15 minut (większe ciastka, takie jak moje, małe pieczemy 8-10 minut). 

Komentarze

  1. Ciasteczka owsiane są pożywne, ich czas przygotowania jest szybki, można je zabrać ze sobą wszędzie. Mogą być przekąską czy drugim śniadaniem w pracy/szkole, ponieważ dodają sporej dawki energii. Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz