Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, dostępne w sklepach przez cały rok, a w sezonie tanie i oczywiście najlepsze w smaku.
Takie placki są bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo smakowite. Chociaż smażenie to nie mój ulubiony sposób na przetwarzanie warzyw, to jednak w tym wypadku pieczenie nie do końca się sprawdza. Wymagałoby więcej mąki, więcej pracy i czasu oczekiwania. Jeżeli użyjemy dobrego tłuszczu i odsączymy placki, dietetyczna dyspensa zostanie udzielona. Cieszmy się więc smakiem i życiem, zajadając banalnie proste, ale jakże smaczne "placuchy" z cukinii. Wystarczy sos i surówka lub sałatka i obiad gotowy. Świetne także na śniadanie lub ciepłą kolację.
Placki z cukinii z mąką z pestek dyni, bezglutenowe
Składniki (na około 12 placków)
Składniki (na około 12 placków)
- 3 nieduże cukinie (około 800 g łącznie)
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki mąki dyniowej
- 3 - 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach.
Posolić i po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody na sicie lub w lnianej ściereczce (w ściereczce można odcisnąć więcej płynu niż na sicie). Odciśniętą cukinię wymieszać w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i odrobiną papryki. Dodać jaja i mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale łatwo się mieszać i kłaść na patelnię. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, aby nie zdominować głównego składnika.
Kłaść łyżką niewielkie placuszki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano i bardzo dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach.
Posolić i po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody na sicie lub w lnianej ściereczce (w ściereczce można odcisnąć więcej płynu niż na sicie). Odciśniętą cukinię wymieszać w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i odrobiną papryki. Dodać jaja i mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale łatwo się mieszać i kłaść na patelnię. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, aby nie zdominować głównego składnika.
Kłaść łyżką niewielkie placuszki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano i bardzo dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Mąki dyniowej jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale na pewno chętnie skosztuję i sprawdzę Twój przepis, ponieważ uwielbiam placki z cukinii :)
OdpowiedzUsuńPolubiłam eksperymentalne mąki, ponieważ są wydajne i wartościowe, nie potrzeba ich wiele i dzięki temu jemy więcej warzyw, nie zapychajac się mąką. Dodatkowo, placki są dobrze ścięte, nie surowe, co jest ważne, jeśli dajemy je na przykład dzieciom. Ogólnie warto próbować nowych smaków i dodatków :) Smacznego!
OdpowiedzUsuńMega przepis, dzisiaj właśnie taki placuszek sobie zapodałam - dziękuje za podzielnie sie i też teraz bazuję na eksperymentalnych mąkach :P
OdpowiedzUsuńSuper, że posmakowało. O to właśnie chodzi, żeby było zdrowiej, smaczniej. Mąka dyniowa jest też świetna do czekoladowych ciast, np. bananowego.
UsuńPozdrawiam :)
Kocham placki z cukinii, w każdej wersji, z każdym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńPyszne;) dodałam drobno pokrojonego pora i natkę pietruszki:) pieczone na oleju kokosowym nabierają kokosowego posmaku:-)
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń