Baza tej pasty jest banalnie prosta i łatwo dostępna. Orzechy włoskie można zastąpić namoczonymi migdałami lub nerkowcami, jednak ja pozostaję wierna włoskim, bo mogę je sama wyłuskać i być pewna, że nie były przedtem spleśniałe ani nie ryzykuję, że kupując obrane, trafię na zjełczałe, co zdarza się bardzo często. Z migdałami i nerkowcami pasta też będzie bardzo smaczna.
Dodatek słodkiej wędzonej papryki w proszku nadaje tej paście specyficzny posmak, który bardzo ją wzbogaca, ponieważ baza w postaci fasoli i orzechów jest łagodna i potrzebuje nieco bardziej wyraźnego smaku. Polecam ją oczywiście z domowym pieczywem, najlepiej na zakwasie.
Pasta z orzechów włoskich i białej fasoli z wędzoną papryką
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- ¾ szklanki wyłuskanych włoskich orzechów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki mielonego, sproszkowanego czosnku
- sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Orzechy wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć. Prażyć do momentu, aż zaczną wydzielać delikatny, orzechowy aromat. Następnie fasolę i orzechy zmiksować z oliwą i wodą na pastę, dodać paprykę i pozostałe przyprawy i wymieszać.
Orzechy wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć. Prażyć do momentu, aż zaczną wydzielać delikatny, orzechowy aromat. Następnie fasolę i orzechy zmiksować z oliwą i wodą na pastę, dodać paprykę i pozostałe przyprawy i wymieszać.
Pasty przygotowanej z takich składników jeszcze nigdy nie jadłam. Wyśmienity pomysł!:)
OdpowiedzUsuńO tak, takie pasty uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/