Płatki owsiane mają wiele
zastosowań i można pokusić się o wykorzystanie owsianki do zrobienia
wartościowych słodkości, bez specjalnego wysiłku i zaangażowania. Ważne, aby
płatki były bardzo drobne (ja użyłam pełnoziarnistych drobno mielonych). Wtedy
bardzo dobrze wchłoną płyn i po upieczeniu nie będą twarde, a właśnie miękkie i
kruche. Dodatek włoskich orzechów i skórki pomarańczowej dodatkowo wzbogaca ich smak.
Jako drugie śniadanie lub przekąska do kawy jak znalazł. Bez nadmiernych wyrzutów sumienia.
Ciastka owsiane z orzechami, skórką pomarańczową i naparem herbacianymJako drugie śniadanie lub przekąska do kawy jak znalazł. Bez nadmiernych wyrzutów sumienia.
Składniki (na około 25 ciastek o przekroju szklanki)
- 5 szklanek drobnych płatków owsianych
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- ¾ szklanki ciemnego cukru (użyłam Muscovado)
- 0,5 szklanki zimnego, niesłodzonego naparu z dowolnej herbaty (ja użyłam kukichy)
- 100 g masła lub oleju kokosowego
- 2 jaja
- 2 łyżki otartej pomarańczowej skórki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- szczypta soli
Przygotowanie
Wymieszać w misce składniki suche, dodać masło lub olej kokosowy, jaja i napar herbaciany. Wyrobić na gładką i kleistą masę. Odstawić na godzinę, aby ciasto się dobrze związało. Następnie uformować w dłoniach kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Moje miały formę i wielkość kotlecików.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut.
Jeśli zdecydujemy się na mniejsze ciasteczka, należy piec je odpowiednio krócej.
Wymieszać w misce składniki suche, dodać masło lub olej kokosowy, jaja i napar herbaciany. Wyrobić na gładką i kleistą masę. Odstawić na godzinę, aby ciasto się dobrze związało. Następnie uformować w dłoniach kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Moje miały formę i wielkość kotlecików.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut.
Jeśli zdecydujemy się na mniejsze ciasteczka, należy piec je odpowiednio krócej.
ciacha z orzechami włoskimi! Muszą być cudne :D Z chęcią porwałybyśmy... wszystkie! :D
OdpowiedzUsuńU mnie poleżały tylko dwa dni :D
Usuń