Oto bardzo łatwa w przygotowaniu
tarta nie wymagająca specjalnych zabiegów. Owsiany spód jest bardzo prosty w
wykonaniu, a dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej pozostaje kruchy i nie
zamienia się w kamień po upieczeniu.
Nadzienia nie trzeba specjalnie przygotowywać, wystarczy wszystkie składniki zmiksować razem. Figi można zastąpić śliwkami i też będzie pysznie i pięknie.
Spód z płatkami owsianymi jest sycący, nadzienie treściwe, więc tak naprawdę trudno zjeść więcej niż jeden kawałek. I tak powinno być :-)
Tarta owsiana z nutą cytrusową i figamiNadzienia nie trzeba specjalnie przygotowywać, wystarczy wszystkie składniki zmiksować razem. Figi można zastąpić śliwkami i też będzie pysznie i pięknie.
Spód z płatkami owsianymi jest sycący, nadzienie treściwe, więc tak naprawdę trudno zjeść więcej niż jeden kawałek. I tak powinno być :-)
Ciasto (na formę o przekroju około 26 cm)
- 2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 100 g masła
- 5 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
- 2 jaja
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 3 świeże figi
- 250 g tłustego twarogu
- 2 jaja
- 5 łyżek skrobi z tapioki, kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mielonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej lub skórka z 1 cytryny lub pomarańczy świeżo otarta
- plastry cytryny lub pomarańczy, syrop buraczany lub miód
Ciasto
Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z solą i mąką kukurydzianą. Dodać posiekane masło, jaja i miód. Zagnieść gładkie i kleiste ciasto. Wyłożyć formę do tarty papierem do pieczenia i wykleić równo nadzieniem. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i podpiekać przez około 12 minut.
Nadzienie
Figi umyć i pokroić w plastry. Jaja zmiksować z miodem powoli dodając twaróg, mleko kokosowe, skórkę pomarańczową lub cytrynową i skrobię. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone figi i wlać nadzienie, uważając, aby go nie rozlać (będzie dość płynne). Piec jeszcze przez 25 minut w tej samej temperaturze na środkowej półce. Upieczoną tartę udekorować plasterkami wyszorowanej cytryny lub pomarańczy i polać odrobiną syropu buraczanego lub miodu.
Pyszności! Bardzo lubię wypieki z dodatkiem cytrusów:D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój przepis, tarta wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i treściwie :) Dawno już nie robiłam tarty, a teraz naszła mnie ochota :P
OdpowiedzUsuńMamy za sobą już pierwszą tartę więc czas na drugą :D😀 Jest piękna a cytrynki nadają jej jeszcze większego uroku :) 🙂
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie tarty:)
OdpowiedzUsuńDeser wygląda zjawiskowo i raczej tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń