Taki deser jest błyskawiczny i
kremowy. Wegański, bezglutenowy i bez żadnego dodatkowego słodzenia. Wstawiony
do zamrażarki na 2-3 godziny znakomicie zastąpi lody, a schłodzony w lodówce
będzie zaskakującym musem czekoladowym o wyrazistym smaku. Wystarczy mała
porcja, by zaspokoić potrzebę słodyczy i poczuć się nasyconym.
W alternatywnych wersjach można zastąpić nerkowce migdałami lub tofu naturalnym (wersja wegańska), a w wersji wegetariańskiej serkiem ricotta. Zapewniam, że wszystkie są bardzo smaczne.
W alternatywnych wersjach można zastąpić nerkowce migdałami lub tofu naturalnym (wersja wegańska), a w wersji wegetariańskiej serkiem ricotta. Zapewniam, że wszystkie są bardzo smaczne.
- 1 szklanka nerkowców
- 2 dojrzałe banany
- 2-3 czubate łyżki surowego kakao lub karobu
- Owoce do dekoracji (u mnie świeże figi)
Przygotowanie
Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Rano odcedzić wodę i zmiksować orzechy na pastę z bananami i kakao. Nałożyć do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny do zamrażarki. Podawać z ulubionymi owocami.
Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Rano odcedzić wodę i zmiksować orzechy na pastę z bananami i kakao. Nałożyć do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny do zamrażarki. Podawać z ulubionymi owocami.
O matko! Nie mogę się napatrzeć! Taki delikatny i gładki, mniam! :)
OdpowiedzUsuńNerkowce musiały nadać super "maślanego" smaku :) Deser palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że faktycznie wygląda jak kawałek nieba :)
OdpowiedzUsuńWasze torty to dopiero wyglądają jak kawałek nieba :)
UsuńDziękujemy, bardzo nam miło :)
UsuńWspaniały deser! Kocham połączenie bananów i orzechów:D
OdpowiedzUsuńTen deser musiał być przepyszny, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię go w wielu odsłonach i zawsze jest pyszny, czasem z migdałami albo z ricottą. Nie napracuję się, a nadmiar dojrzałych bananów zostaje posprzątany :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten deser :) Genialny przepis :)
OdpowiedzUsuń