Niebiański deser czekoladowy z bananów i nerkowców

Taki deser jest błyskawiczny i kremowy. Wegański, bezglutenowy i bez żadnego dodatkowego słodzenia. Wstawiony do zamrażarki na 2-3 godziny znakomicie zastąpi lody, a schłodzony w lodówce będzie zaskakującym musem czekoladowym o wyrazistym smaku. Wystarczy mała porcja, by zaspokoić potrzebę słodyczy i poczuć się nasyconym.
W alternatywnych wersjach można zastąpić nerkowce migdałami lub tofu naturalnym (wersja wegańska), a w wersji wegetariańskiej serkiem ricotta. Zapewniam, że wszystkie są bardzo smaczne.
 
Niebiański deser czekoladowy z bananów i nerkowców
Składniki (4 porcje)
  • 1 szklanka nerkowców
  • 2 dojrzałe banany
  • 2-3 czubate łyżki surowego kakao lub karobu
  • Owoce do dekoracji (u mnie świeże figi)
Przygotowanie
Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Rano odcedzić  wodę i zmiksować orzechy na pastę z bananami i kakao. Nałożyć do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny do zamrażarki. Podawać z ulubionymi owocami.

Komentarze

  1. O matko! Nie mogę się napatrzeć! Taki delikatny i gładki, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nerkowce musiały nadać super "maślanego" smaku :) Deser palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że faktycznie wygląda jak kawałek nieba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały deser! Kocham połączenie bananów i orzechów:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten deser musiał być przepyszny, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię go w wielu odsłonach i zawsze jest pyszny, czasem z migdałami albo z ricottą. Nie napracuję się, a nadmiar dojrzałych bananów zostaje posprzątany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny ten deser :) Genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz