Makaronów nie jadam zbyt często,
widać nie mam włoskiej natury, ale dobra lazania z warzywami ląduje na stole od
czasu do czasu i jest smakowitym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Pracy nie ma
przy niej zbyt wiele, a nakarmi kilka osób do syta. Jest to też dobry sposób na
zużycie sporych zapasów dyni, zwłaszcza kiedy rozkroimy dużą sztukę i grozi nam
tydzień jedzenia podobnych potraw. Przemycona do lazanii nabiera zupełnie
innego charakteru. Posiłek jest sycący i wartościowy odżywczo, a co równie
ważne – smaczny i dość lekki, ponieważ ser feta stanowi jedynie skromne
zwieńczenie potrawy i w ogóle jej nie obciąża.
Zdarza mi się robić lazanię samodzielnie w domu, ale spontanicznie kupiłam świeżą z dobrym składem i okazało się, że ocaliła sporo cennego czasu, a w składzie znalazła się tylko semolina, woda i sól.
Zdarza mi się robić lazanię samodzielnie w domu, ale spontanicznie kupiłam świeżą z dobrym składem i okazało się, że ocaliła sporo cennego czasu, a w składzie znalazła się tylko semolina, woda i sól.
Lazania z dynią i pieczarkami
- 250 g świeżego makaronu lasagne lub około 200 g suchego
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól, pieprz
- 0,5 dużej dyni
- 1 mały seler
- 1 duży por
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól, pieprz, kolendra mielona, mielony czosnek
- świeże liście selera
- 3 dojrzałe pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 100 g owczej fety
Przygotowanie
Nadzienie I
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić na łyżeczce oleju kokosowego razem z posiekaną drobno cebulą. Doprawić sola i pieprzem.
Nadzienie II
Umytą i obraną dynię oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek i pora pokroić na plasterki, liście selera drobno posiekać. Na oleju kokosowym podsmażyć czosnek, wsypać około 0,5 łyżeczki mielonej kolendry i podsmażać chwilkę, po czym dodać dynię i selera oraz posiekane liście selera. Posolić i dusić do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu i odparowując nadmiar płynu. Gdy warzywa będą gotowe, doprawić.
Sos
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wyciąć głąby. Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i gotować, aż się rozpadną. Następnie wsypać posiekaną bardzo drobno bazylię, sól i pieprz. Gdy z pomidorów wyparuje znaczna ilość płynu, zmiksować, ale niezbyt miałko i dodać oliwę.
Makaron wrzucać pojedynczymi płatami do osolonego wrzątku na około minutę. Układać pojedyncze płaty na dnie formy: płat makaronu, warstwa nadzienia, płat makaronu, nadzienie, itd. Pieczarek wystarcza na około 2 warstwy, pozostałe stanowi dynia. Ostatnią warstwą jest sos, którym należy obficie wierzch potrawy i ser feta, którym należy posypać wierzch zapiekanki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać przez pół godziny.
Nadzienie I
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić na łyżeczce oleju kokosowego razem z posiekaną drobno cebulą. Doprawić sola i pieprzem.
Nadzienie II
Umytą i obraną dynię oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek i pora pokroić na plasterki, liście selera drobno posiekać. Na oleju kokosowym podsmażyć czosnek, wsypać około 0,5 łyżeczki mielonej kolendry i podsmażać chwilkę, po czym dodać dynię i selera oraz posiekane liście selera. Posolić i dusić do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu i odparowując nadmiar płynu. Gdy warzywa będą gotowe, doprawić.
Sos
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wyciąć głąby. Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i gotować, aż się rozpadną. Następnie wsypać posiekaną bardzo drobno bazylię, sól i pieprz. Gdy z pomidorów wyparuje znaczna ilość płynu, zmiksować, ale niezbyt miałko i dodać oliwę.
Makaron wrzucać pojedynczymi płatami do osolonego wrzątku na około minutę. Układać pojedyncze płaty na dnie formy: płat makaronu, warstwa nadzienia, płat makaronu, nadzienie, itd. Pieczarek wystarcza na około 2 warstwy, pozostałe stanowi dynia. Ostatnią warstwą jest sos, którym należy obficie wierzch potrawy i ser feta, którym należy posypać wierzch zapiekanki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać przez pół godziny.
Nigdy nie jadłyśmy tego dania ale w Twojej wersji bardzo chętnie byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, jeszcze nie jadłam takiej wersji lazanii :)
OdpowiedzUsuńJesienna ! Wspaniała ! Kocham wszystko, co dyniowe :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Ja ostatnio próbuję się zdrowo odżywiać z www.kcalmar.com . Polecam Ci, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuń