Bułki grahamki z oliwą na mleku roślinnym

Nie ma nic prostszego niż takie domowe bułki. Kiedy zabraknie pieczywa albo kiedy mamy ochotę właśnie na bułeczki, jednak bez niechcianych dodatków i polepszaczy. Taki skromny własny wypiek przygotujemy z łatwością i z korzyścią dla konsumentów. Przez około 2 dni można je zjadać ze smakiem, a jeśli zostaną na później, po prostu podgrzać w opiekaczu lub zrobić domowe grzanki.
 
Bułki grahamki z oliwą na mleku roślinnym
Składniki
  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej mąki graham
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, owsiane)
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy  z oliwek
  • 50 g świeżych drożdży lub 9 g suszonych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mak do posypania
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. Mleko roślinne lekko podgrzać, aby było letnie i za pomocą trzepaczki rozpuścić w nim drożdze. Dodać do miski z mąką, wlać oliwę i wodę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Trwa to kilka minut, ciasto jest plastyczne i dobrze się klei. Powinno zacząć odchodzić od ręki. Wtedy należy przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie uderzyć pięścią w kulkę ciasta i jeszcze raz krótko wyrobić. Zwilżyć dłonie wodą i w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki, uformować podłużne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką, aby podrosły przez około 15 minut. Posmarować z wierzchu wodą i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C  na środkową półkę i piec przez około 25 minut. 

Komentarze

  1. Pyszne :) Domowe wypieki są najlepsze pod słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne Ci wyszły! I ten maczek na górze to taka kropka nad i :D

    OdpowiedzUsuń
  3. czy 50 g drożdży to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, paczuszka 100g świeżych drożdży powinna być użyta na 1 kg mąki, więc 50g na 0,5 kg jest w porządku. Suszonych wtedy używamy paczuszkę czyli 7-9g.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz