Takie batoniki nie ustępują w niczym
gotowym batonom tego typu, a są dużo tańsze.
Wersja z sezamem zawiera w sobie nieco jego goryczki, ale ja sezam bardzo lubię, więc mnie bardzo smakują. Można część sezamu zastąpić migdałami lub nerkowcami.
Nie dodajemy żadnego dodatkowego tłuszczu, bo jest go dostatecznie dużo we wiórkach i sezamie. Słodycz i wilgotność zapewnia banan i daktyle. Wykonanie jest szybkie i uda się każdemu, zapewni drugie śniadanie i przekąskę na wszelkich wypadach i wycieczkach.
Wegańskie, bezglutenowe, sycące i pyszne!
Zalety składników:
sezam – wapń, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, sporo białka i nienasycone kwasy tłuszczowe
wiórki kokosowe – kwasy MCT, błonnik
banan – potas, magnez
cynamon – wpływa stabilizująco na poziom cukru i trawienie
kakao – magnez, potas, cynk, nieco wapnia
daktyle – potas, nieco magnezu, łatwo przyswajalne cukry
Wersja z sezamem zawiera w sobie nieco jego goryczki, ale ja sezam bardzo lubię, więc mnie bardzo smakują. Można część sezamu zastąpić migdałami lub nerkowcami.
Nie dodajemy żadnego dodatkowego tłuszczu, bo jest go dostatecznie dużo we wiórkach i sezamie. Słodycz i wilgotność zapewnia banan i daktyle. Wykonanie jest szybkie i uda się każdemu, zapewni drugie śniadanie i przekąskę na wszelkich wypadach i wycieczkach.
Wegańskie, bezglutenowe, sycące i pyszne!
Zalety składników:
sezam – wapń, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, sporo białka i nienasycone kwasy tłuszczowe
wiórki kokosowe – kwasy MCT, błonnik
banan – potas, magnez
cynamon – wpływa stabilizująco na poziom cukru i trawienie
kakao – magnez, potas, cynk, nieco wapnia
daktyle – potas, nieco magnezu, łatwo przyswajalne cukry
- 2 szklanki wiórków kokosowych + 1-2 łyżki do posypania batonów
- 1 szklanka niełuszczonego sezamu
- 200 g suszonych daktyli
- 1 banan
- ¼ szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka surowego kakao
- 1 łyżka cynamonu
Daktyle zalać ¼ szklanki wody i zostawić na kilka godzin aby zmiękły. Szklankę wiórków i sezam zmielić w młynku na proszek i wymieszać z całymi wiórkami. Daktyle zmiksować razem z wodą, w której się moczyły. Dodać banana, kakao i cynamon. Zmiksować na jednolitą masę bez grudek. Mieszając łyżką lub rękę powoli dodawać pozostałe składniki. Masa powinna być zwarta i kleista. Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią dowolną płaską formę i ugnieść równo masę łyżką, dociskając brzegi. Posypać wiórkami kokosowymi i lekko uklepać. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdy masa się zestali, pokroić.
Batoniki można przechowywać w lodówce
przez tydzień.
Wspaniałe, zapisuje do wykonania !
OdpowiedzUsuńSa cudowne! To idealny typ batoników dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Od dawna mamy w planach zrobić takie batoniki! Na pewno będziemy inspirować się Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńGenialne batoniki! Uwielbiam takie zdrowe przekąski!:)
OdpowiedzUsuńŚliczne te batoniki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie po świetny przepis na fit kotleciki z soczewicy, które odchudzają !
Te batoniki na pewno sa pyszne i mimo, ze nie przepadam za daktylami, chetnie skusilabym sie na jednego do kawy :)
OdpowiedzUsuń