Puree z kalafiora może znakomicie
zastąpić ziemniaki jadane tradycyjnie do obiadu lub stać się ciekawym smakowym
dodatkiem do warzyw pieczonych, oczywiście zawsze w asyście pysznej
surówki. Kalafior jest tak smacznym warzywem, że warto wykorzystać każdą
możliwą odsłonę, żeby mógł wzbogacić nasze menu, jednocześnie nie nudząc
domowników powszechnie stosowaną formą podania, czyli w towarzystwie tartej
bułki. Można go używać również jako nadzienie do naleśników i pastę do pieczywa.
Puree z kalafiora z parmezanem i czosnkiem
Składniki
Przygotowanie- 1 duży kalafior
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 duże ząbki czosnku
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć chwilę na rozgrzanej oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Kalafiora ugotować na parze na miękko, dodać podsmażony czosnek, parmezan, kokosowe mleko i masło. Bardzo dobrze utłuc tłuczkiem lub zmiksować i przyprawić.
Puree z kalafiora jest naprawdę pyszne :) Ale w ogóle Twój posiłek jest świetny! Mogłybyśmy się u Ciebie stołować xD
OdpowiedzUsuńA ja mogłabym wpadać do Was na wspaniałe desery :)
UsuńTo musi być przepyszne! zrobię na pewno (zamiast parmezanu dodam płatki drożdżowe i chyba będzie ok) Takiego purée jeszcze nie jadłam, więc czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPłatki drożdżowe będą super :) Smacznego!
OdpowiedzUsuńPuree z kalafiora jeszcze nie jadłam i w końcu muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńO tak, na pewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)
OdpowiedzUsuń