Surówka z sałaty rzymskiej, kalarepki, pora i selera naciowego

Zbliża się czas letni i to najlepszy moment na jedzenie surówek i sałatek, nie tylko jako dodatek do obiadu. Jako samodzielne dania kolacyjne lub jako posiłki do pracy można je wzbogacać fetą, mozzarellą, innymi warzywami lub dodatkiem pomarańczy i naturalnego jogurtu. Niech wyobraźnia pracuje, a podniebienie czerpie z tego jak najwięcej.
 
Surówka z sałaty rzymskiej, kalarepki, pora i selera naciowego
Składniki
  • 3 małe sałaty rzymskie
  • 1 duża kalarepka
  • 1 duży por (biała część)
  • 3 łodygi selera naciowego
Dressing
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego, suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Warzywa umyć. Sałatę poszatkować i włożyć do miski. Kalarepkę zetrzeć na tarce, selera naciowego pokroić w drobną kostkę, a pora w cienkie krążki. Wymieszać.
Składniki dressingu połączyć w miseczce i dodać do sałatki. Jeszcze raz wymieszać. 

Komentarze

  1. Ciekawa surówka! Jeszcze nie miałam okazji jeść takiego połączenia smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa! Surówek nigdy dość :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz