Takie ciasteczka są szybkie i łatwe.
Dodatkowo bezglutenowe i bez zbóż, a przede wszystkim – smaczne. Mogą je z łatwością
formować dzieci, są słodzone daktylami i nie ma potrzeby dodawania innych
substancji ani dodatków słodzących. Zaspokajają potrzebę słodyczy w mało
pracochłonnej i wartościowej formie. Polane gorzką czekoladą staną się
podwójnie czekoladowe i nabiorą bardziej atrakcyjnego charakteru. A w prostym
wydaniu, mogą wylądować jako dodatek w pudełku z drugim śniadaniem dla dziecka
jako zdrowy deser i już żaden batonik nie będzie potrzebny.
Ciasteczka dyniowo – kokosowe z orzechami włoskimi słodzone daktylami
Składniki
Przygotowanie- 1 szklanka mąki z pestek dyni
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 100 g oleju kokosowego lub masła
- 1 duże jajo
- 2 łyżki ciemnego kakao
- rozpuszczona gorzka czekolada, suszone płatki kwiatów
Daktyle sparzyć i zalać wrzącą wodą tak, aby przykryła daktyle. Gdy wystygnie, zmiksować, ale niezbyt drobno. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki, dodać jajo, olej kokosowy i daktyle zmiksowane wraz z wodą w której się moczyły. Dobrze połączyć wszystkie składniki w lepką masę. Odrywać po kawałeczku i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczając je na zgrabne ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 12 – 14 minut. Udekorować dowolnie lub zjeść bez dekoracji.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają! i ta polew! mniam, nasza wyobraźnia powoduje ślinotok ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo :) Pewnie od razu zjadłabym kilka ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie i na pewno tak smakują!
OdpowiedzUsuńBajeczne :D
OdpowiedzUsuńA mąke z pestek dyni dostane gdzies? Czy chodzi o to, zeby zmiksowac pesttki dyni? ;) Chetnie bym sobie zrobila te ciasteczka do herbaty z teekanne z truskawką i wanilią pyszka!
OdpowiedzUsuńMąka z dyni jest pozostałością po tłoczeniu oleju z pestek i ma sporo błonnika i białka, a mało tłuszczu. Zmielone pestki dyni będą bardziej tłuste.
OdpowiedzUsuńJa kupuję przeważnie mąkę z dyni firmy Szarłat albo Olvita. Bywa w dużych supermarketach na stoiskach ze zdrową żywnością albo z mąkami. Można ją też kupić w eko sklepach.
Aż nabrałam ochoty na taką herbatkę z ciasteczkami. Zapowiada się przepysznie :)