Świeży, młody szpinak to jest to.
Pomidory wprawdzie jeszcze nie sezonowe, ale tęskno mi już do warzyw w dużo
większej ilości niż to było zimą. Biała rzodkiew z odrobiną polskiej rzodkiewki
doda nieco pikanterii i chrupkości. W tej sałatce nie ma świeżej cebuli ani
pora, ale mielony czosnek w dressingu bardzo dobrze zaostrza smak. Sałatka jest
znakomita do obiadu, ale też na lunch i samodzielne danie kolacyjne. Syci, ale
nie obciąża i dostarcza witamin, które przydadzą się nam w procesie
przygotowań do lata, poprawy naszej witalności i odzyskiwania energii po sennej
zimie.
Przygotowanie
Sałatka szpinakowa z pieczarkami,
białą rzodkwią i kozim serem
Składniki (4 porcje)- 250 g szpinaku baby
- 500 g pieczarek
- 3 duże pomidory lub 8 małych
- 1 średnia biała rzodkiew
- kilka rzodkiewek (wykorzystałam zapas lodówkowy – nie są konieczne)
- 150-200 g sera koziego (użyłam roladki)
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- sól
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1 łyżka mielonego czosnku
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wsypać pieczarki. Posolić i dusić we własnym soku, aż będą rumiane. Przestudzić. Warzywa umyć. Szpinak włożyć do dużej miski i dodać pieczarki. Pomidory, rzodkiew i rzodkiewkę pokroić w półplasterki, ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać ze szpinakiem. Składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce i dodać do sałatki. Przed podaniem posypać sezamem.
Wygląda bardzo dobrze ;D zdrowo i kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka, jestem pod wrażeniem tego jak wygląda i pomysłu na składniki! :-)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio mamy fazę na takie sałatki. Szpinak z warzywami plus dobry sos i jest pysznie :)
OdpowiedzUsuń