Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z porem i zapieczone z serem

Zawsze mam w domu przynajmniej kilka pieczarek – na zupę, do sałatki albo do faszerowania. Nie zajmuje to wiele czasu, a smak jest pyszny. W towarzystwie surówki faszerowane kapelusze mogą być ciekawym daniem obiadowym albo kolacyjnym. Dobrze sprawdzą się też na przyjęciach i jako przystawka. 


Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z porem i zapieczone z serem
Składniki
  • 16 niezbyt dużych pieczarek
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 duży por
  • 6 łyżek utartego sera (dobra gouda lub parmezan)
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi  
  • 2 łyżeczki masła klarowanego + 2 łyżeczki do podpieczenia pieczarek
Przygotowanie
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w proporcji 2,5:1 do miękkości. Pieczarki sparzyć i obrać, wycinając ogonki. Pora drobno posiekać, ogonki i dwie pieczarki także pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora. Dusić chwilę, podlewając wodą. Dodać posiekane pieczarki i posolić. Dusić do odparowania wody i zrumienienia pieczarek. Wówczas dodać ugotowaną kaszę gryczaną i doprawić. Wyłączyć kuchenkę i dodać do kaszy 3 łyżki utartego sera. Kapelusze pieczarek lekko posolić i ułożyć na patelni z rozgrzanymi dwiema łyżeczkami masła klarowanego kapeluszami do dołu. Zrumienić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z pieczarek nałożyć farsz gryczany i posypywać kilkoma nitkami utartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.

Komentarze

  1. Podoba mi się to nadzienie! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W co drugim blogu kasza gryczana! :D W każdej odsłonie ją lubimy a z pieczarkami to już w ogóle super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczone pieczarki! Twoje mają wspaniały farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie bogate w warzywa zapiekane dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zapiekane, faszerowane warzywa. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może jednak dodasz wpis do akcji ;) Dziś ostatni dzień ;) Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  7. To idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczarek. Na pewno warto go wypróbować, bo danie na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz