Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z porem i zapieczone z serem
Składniki
Przygotowanie- 16 niezbyt dużych pieczarek
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej
- 1 duży por
- 6 łyżek utartego sera (dobra gouda lub parmezan)
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżeczki masła klarowanego + 2 łyżeczki do podpieczenia pieczarek
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w proporcji 2,5:1 do miękkości. Pieczarki sparzyć i obrać, wycinając ogonki. Pora drobno posiekać, ogonki i dwie pieczarki także pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora. Dusić chwilę, podlewając wodą. Dodać posiekane pieczarki i posolić. Dusić do odparowania wody i zrumienienia pieczarek. Wówczas dodać ugotowaną kaszę gryczaną i doprawić. Wyłączyć kuchenkę i dodać do kaszy 3 łyżki utartego sera. Kapelusze pieczarek lekko posolić i ułożyć na patelni z rozgrzanymi dwiema łyżeczkami masła klarowanego kapeluszami do dołu. Zrumienić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z pieczarek nałożyć farsz gryczany i posypywać kilkoma nitkami utartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.
Podoba mi się to nadzienie! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! :>
OdpowiedzUsuńjakie smakowite:)
OdpowiedzUsuńtakie obiadki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńW co drugim blogu kasza gryczana! :D W każdej odsłonie ją lubimy a z pieczarkami to już w ogóle super pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczone pieczarki! Twoje mają wspaniały farsz:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bogate w warzywa zapiekane dania ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekane, faszerowane warzywa. Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMoże jednak dodasz wpis do akcji ;) Dziś ostatni dzień ;) Zapraszam.
OdpowiedzUsuńTo idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczarek. Na pewno warto go wypróbować, bo danie na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń