Granola jabłkowo – owsiana z rodzynkami i orzechami

Granola w tej postaci nie potrzebuje już dosładzania miodem ani syropami. Jest lekko słodka i posklejana, o konsystencji chrupkiego ciastka. Jeśli uformujemy ją w małe ciasteczka – otrzymamy beztłuszczowe, energetyczne ciacha, na wyprawę górską albo piknik, a jeśli dołożymy kilka łyżek oleju kokosowego, zmienimy konsystencję ciastek na mniej chrupką, ale też bardziej elastyczną i dostarczającą więcej energii.
 
Granola jabłkowo – owsiana z rodzynkami i orzechami
Składniki (na kilkanaście porcji)
  • 5 dużych jabłek
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka świeżo wyłuskanych włoskich orzechów</li>
  • ¾ szklanki rodzynek
Przygotowanie
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do dużej miski i dodać płatki, orzechy i rodzynki. Bardzo dobrze wymieszać, aby płatki zmiękły i połączyły się z sokiem z jabłek. Piekarnik nagrzać do 150˚C. Rozłożyć granolę na dwóch blachach do pieczenia i zapiekać przez około 1 godzinę.
Zależnie od wilgotności i czasu przechowywania granoli, musimy dostosować czas pieczenia. Jeśli chcemy ją przechowywać dłużej i nie w lodówce, musi być sucha i wtedy warto sprawdzić wilgotność po upieczeniu. Jeśli nadal jest mokra, trzeba ją podpiec od 10 do 30 minut w temperaturze 100˚C, aby ładnie wyschła. Jeśli chcemy ją zjeść w ciągu tygodnia, może być przechowywana w lodówce.

Komentarze

  1. Nie ma nic lepszego niż granola z mlekiem na śniadanie. Super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nie pamiętam od kiedy zbieram się do zrobienia własnej granoli. Czas wreszcie zrobić własną, nic tak nie smakuje jak domowa <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka granole lubimy chrupać na sucho albo jeść z jogurtem :D Zawsze piszemy, że nie robimy jej często bo znika w jednym dniu nawet jeśli zrobimy duży zapas xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domową granolkę na śniadanie!:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz