Gołąbki z pieczarkami i soczewicą w papierze ryżowym

Do takich gołąbków można wykorzystać ryż i soczewicę, które zostały nam z poprzedniego dnia, a z papierem ryżowym jest znacznie mniej pracy niż z kapustą. Szybko mięknie i można bez specjalnej zręczności uformować z niego pożądane kształty gołąbkowe. Dodatkowo dość szybko można to danie przyrządzić i stanowi wartościowy i smaczny posiłek dla całej rodziny lub grupki przyjaciół.
 
Gołąbki z pieczarkami i soczewicą w papierze ryżowym
Składniki (4 porcje)
  • około 350 g pieczarek
  • 0,5 szklanki brązowego ryżu
  • 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 16 arkuszy papieru ryżowego
  • odrobina oliwy do wysmarowania naczynia
Sos do gołąbków
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • 0,5 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki lub kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać cebulę. Podsmażać chwilę, a następnie podlać odrobiną wody i dusić, aż cebula zmięknie. Wtedy należy dodać pieczarki i posolić. Dusić chwilę, mieszając i podlewając odrobiną wody. Dodać ryż, kurkumę, sok pomidorowy i soczewicę. Doprawić do smaku i odparować nadmiar soku. Szczypiorek umyć i drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sos
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilkę podsmażać, ale uważając, aby czosnek się nie przypalił. Gdy czosnek lekko się zrumieni wlać sok pomidorowy i pomidory w kostkach. Dodać świeżą bazylię, sól i pieprz. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
Gołąbki
Przygotować większą salaterkę lub miskę z odrobiną ciepłej wody. Zanurzać w wodzie papier ryżowy na kilka sekund i wykładać na deskę. Na każdy krążek papieru ryżowego nałożyć czubatą łyżkę farszu pieczarkowo – soczewicowego i zawinąć w kształt rulonu lub kwadratu, podwijając nadmiar papieru pod spód zawiniątka. Gotowe gołąbki ułożyć w formie posmarowanej odrobiną oliwy i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚ przez około 25 minut. 

Komentarze

  1. czy chodzi o sok czy passatę pomidorową? nie jestem pewna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja użyłam soku, bo miałam akurat otwartą butelkę, ale passata też pasuje. Jest po prostu gęstsza i szybciej odparuje z farszu. To na pewno mu nie zaszkodzi, bo często tak robię w innych potrawach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sposób na uproszczone gołąbki :)
    Tradycyjnych nie robię z powodu zabawy z kapustą (nigdy mi się nie chce), ale taką wersję chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też rzadko robię tradycyjne, bo zabawa z kapustą logistycznie nie mieści się w moim planie czasowym. A tutaj szybko, łatwo i wszyscy najedzeni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wyglądają te gołąbki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko wypróbować przepis z dodatkami własnego pomysłu :)

      Usuń
  6. Ale super wyglądają! Taka świetna nowa ich odsłona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na dodatek są bardzo miękkie, sos zabezpieczył dobrze papier ryżowy przed wysuszeniem. Zniknęły w mgnieniu oka :)

      Usuń

Prześlij komentarz