Do takich gołąbków można
wykorzystać ryż i soczewicę, które zostały nam z poprzedniego dnia, a z papierem ryżowym jest
znacznie mniej pracy niż z kapustą. Szybko mięknie i można bez specjalnej
zręczności uformować z niego pożądane kształty gołąbkowe. Dodatkowo dość szybko
można to danie przyrządzić i stanowi wartościowy i smaczny posiłek dla całej
rodziny lub grupki przyjaciół.
Składniki (4 porcje)
Przygotowanie- około 350 g pieczarek
- 0,5 szklanki brązowego ryżu
- 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego lub ryżowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 0,5 szklanki soku pomidorowego
- sól, pieprz
- 16 arkuszy papieru ryżowego
- odrobina oliwy do wysmarowania naczynia
- 0,5 szklanki soku pomidorowego
- 0,5 puszki pomidorów w kawałkach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki lub kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać cebulę. Podsmażać chwilę, a następnie podlać odrobiną wody i dusić, aż cebula zmięknie. Wtedy należy dodać pieczarki i posolić. Dusić chwilę, mieszając i podlewając odrobiną wody. Dodać ryż, kurkumę, sok pomidorowy i soczewicę. Doprawić do smaku i odparować nadmiar soku. Szczypiorek umyć i drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sos
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilkę podsmażać, ale uważając, aby czosnek się nie przypalił. Gdy czosnek lekko się zrumieni wlać sok pomidorowy i pomidory w kostkach. Dodać świeżą bazylię, sól i pieprz. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
Gołąbki
Przygotować większą salaterkę lub miskę z odrobiną ciepłej wody. Zanurzać w wodzie papier ryżowy na kilka sekund i wykładać na deskę. Na każdy krążek papieru ryżowego nałożyć czubatą łyżkę farszu pieczarkowo – soczewicowego i zawinąć w kształt rulonu lub kwadratu, podwijając nadmiar papieru pod spód zawiniątka. Gotowe gołąbki ułożyć w formie posmarowanej odrobiną oliwy i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚ przez około 25 minut.
czy chodzi o sok czy passatę pomidorową? nie jestem pewna :-)
OdpowiedzUsuńJa użyłam soku, bo miałam akurat otwartą butelkę, ale passata też pasuje. Jest po prostu gęstsza i szybciej odparuje z farszu. To na pewno mu nie zaszkodzi, bo często tak robię w innych potrawach. :)
OdpowiedzUsuńNa bogato, tak jak lubię :D
OdpowiedzUsuńSuper sposób na uproszczone gołąbki :)
OdpowiedzUsuńTradycyjnych nie robię z powodu zabawy z kapustą (nigdy mi się nie chce), ale taką wersję chętnie wypróbuję!
Ja też rzadko robię tradycyjne, bo zabawa z kapustą logistycznie nie mieści się w moim planie czasowym. A tutaj szybko, łatwo i wszyscy najedzeni :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają te gołąbki, pycha :)
OdpowiedzUsuńNic tylko wypróbować przepis z dodatkami własnego pomysłu :)
UsuńAle super wyglądają! Taka świetna nowa ich odsłona :D
OdpowiedzUsuńI na dodatek są bardzo miękkie, sos zabezpieczył dobrze papier ryżowy przed wysuszeniem. Zniknęły w mgnieniu oka :)
Usuń