To najszybciej przyrządzona zupa,
jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jeżeli wykorzystamy ryż ugotowany poprzedniego
dnia, od momentu, w którym zupa zawrze, odczekanie 5 minut zakończy gotowanie.
To doskonałe danie na szybki mały obiad lub kolację, zamiast kanapek i ciężkich
dań. A tak po prostu – coś ciepłego, co przyrządzimy szybko, ale nie będzie to
danie z mikrofalówki ani coś przetworzonego. Kiedy w sezonie chcemy użyć
świeżych, domowych pomidorów, warto je wcześniej upiec i zmiksować. Jeżeli
będziemy je przyrządzać na bieżąco, zupa będzie wspaniała, ale nie ekspresowa.
Ekspresowa zupa pomidorowa z ryżem, fasolą i szczypiorkiem
Składniki (4 porcje)
Przygotowanie- 300 ml pulpy pomidorowej (pomidory bez skórki w kawałkach)
- 500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory)
- ¾ szklanki wody
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (w wersji bardzo szybkiej może być z puszki, bardzo dobrze wypłukana pod wodą)
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka kokosowego
- pęczek drobnego szczypiorku
- 1 łyżka mielonego czosnku
- pieprz, sól himalajska lub morska
Ugotowany ryż włożyć do garnka i zalać ¾ szklanki wody. Zagotować i dodać passatę i pulpę. Doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać odrobinę pieprzu, fasolę i czosnek oraz wlać mleko kokosowe. Wsypać umyty drobno pokrojony szczypiorek, odkładając 2 łyżki do posypania zupy. Wymieszać i podawać. Na talerzach udekorować pozostałym szczypiorkiem.
Robimy bardzo podobną z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą czerwoną :) Uwielbiamy tą zupkę i często też przygotowujemy do niej grzanki z chleba pełnoziarnistego :)
OdpowiedzUsuń