Ekspresowa zupa pomidorowa z ryżem, fasolą i szczypiorkiem

To najszybciej przyrządzona zupa, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jeżeli wykorzystamy ryż ugotowany poprzedniego dnia, od momentu, w którym zupa zawrze, odczekanie 5 minut zakończy gotowanie. To doskonałe danie na szybki mały obiad lub kolację, zamiast kanapek i ciężkich dań. A tak po prostu – coś ciepłego, co przyrządzimy szybko, ale nie będzie to danie z mikrofalówki ani coś przetworzonego. Kiedy w sezonie chcemy użyć świeżych, domowych pomidorów, warto je wcześniej upiec i zmiksować. Jeżeli będziemy je przyrządzać na bieżąco, zupa będzie wspaniała, ale nie ekspresowa.
 
Ekspresowa zupa pomidorowa z ryżem, fasolą i szczypiorkiem
Składniki (4 porcje)
  • 300 ml pulpy pomidorowej (pomidory bez skórki w kawałkach) 
  • 500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) 
  • ¾ szklanki wody
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (w wersji bardzo szybkiej może być z puszki, bardzo dobrze wypłukana pod wodą) 
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • pieprz, sól himalajska lub morska
Przygotowanie
Ugotowany ryż włożyć do garnka i zalać ¾ szklanki wody. Zagotować i dodać passatę i pulpę. Doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać odrobinę pieprzu, fasolę i czosnek oraz wlać mleko kokosowe. Wsypać umyty drobno pokrojony szczypiorek, odkładając 2 łyżki do posypania zupy. Wymieszać i podawać. Na talerzach udekorować pozostałym szczypiorkiem. 

Komentarze

  1. Robimy bardzo podobną z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą czerwoną :) Uwielbiamy tą zupkę i często też przygotowujemy do niej grzanki z chleba pełnoziarnistego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz