Szarlotka to znany temat i
przeważnie bardzo prosty. Zawsze się udaje i po jednym kawałku nie musimy się
martwić, że przesadzamy, o ile nie zjemy całego ciasta na raz. Jabłka nie są
bardzo słodkie, a czekolada dodaje niecodziennego smaku. Jest jabłkowo -
cynamonowo, bezglutenowo, bezmlecznie i pysznie. Pracy jest mało, a smakołyku
wystarczy dla wielu gości.
Szarlotka miodowa na bananowo – kokosowym spodzie
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 3 jaja
- ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 duże dojrzałe banany
- 2- 3 łyżki miodu lub zmiksowanych daktyli
- 5 dużych jabłek np. szara reneta
- 2-3 łyżki miodu lub nierafinowanego cukru, ksylitolu
- cynamon
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 85 % kakao)
Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać z miodem i cynamonem. Czekoladę grubo posiekać nożem.
Banany zmiksować z jajami i miodem. Dodać olej kokosowy i cały czas mieszając, powoli wsypywać mąkę kokosową. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję, podobną do gęstego puree ziemniaczanego. Wyłożyć ciasto do formy i ugnieść łyżką lub dłonią równą warstwę. Wyłożyć jabłka i również je lekko "ugnieść", aby ładnie się zapiekły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na środkowa półkę i piec przez około 35 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i posypać wierzch szarlotki grubo posiekaną czekoladą. Zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze 10-15 minut, aż czekolada się lekko rozpuści.
Ten kokosowy spód robi ciekawe wrażenie :) Koniecznie musimy go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką szarlotek jednak ta którą przedstawiasz już oczarowała moje serc zarówno jabłka, kokos jak i miód oraz banany to moje nr 1 wśród składników i produktów. Cóż, chyba na dniach będę musiała ją wypróbować bo wygląda obłędnie i na pewno smak jest jak 'niebo w gębie' ;)
OdpowiedzUsuńOj, tak. W dodatku łatwa w wykonaniu:) Powodzenia!
OdpowiedzUsuń