Sałatka z rukoli z pomarańczą, suszonymi pomidorami, daikonem i włoskimi orzechami

Sałatka wspaniała na kolację, do obiadu i na drugie śniadanie. Wartościowe orzechy, a witamina C z pomarańczy pomoże wchłonąć naszym organizmom więcej żelaza z rukoli. W rzepie daikon mamy witaminki A i C. Podobno jest ona także świetnym lekarstwem na kaca. Nie zdążyłam się przekonać, ale dla cierpiących i zdesperowanych ta wskazówka może okazać się bardzo cenna.
Jeżeli nasze pomidory były domowej produkcji albo po prostu w oliwie dobrej jakości, można wykorzystać ją jako oliwę do dressingu. Będzie wzbogacała naszą sałatkę dodatkowym aromatem. 
 
Sałatka z rukoli z pomarańczą, suszonymi pomidorami, daikonem i włoskimi orzechami
Składniki
  • 75 g rukoli (3/4 opakowania 100 g) 
  • 2 średnie pomarańcze
  • 2 duże garście włoskich orzechów
  • 1 średniej wielkości rzepa daikon
  • 5 suszonych pomidorów osączonych z oliwy
Dressing
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, odrobina mielonego czosnku
Przygotowanie
Rukolę i daikon umyć. Rukolę osączyć i włożyć do dużej miski. Rzepę daikon obrać i pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić każdą cząstkę na 3-4 kawałki. Dodać rzepę i pomarańcze do rukoli. Osączone pomidory pokroić w drobną kosteczkę, orzechy włoskie grubo posiekać i dorzucić razem z pomidorami do sałatki. Wymieszać składniki dressingu i polać sałatkę. Dobrze wymieszać sałatkę, aby składniki się połączyły i nabrały pełni smaku. Można podawać z sucharkami, grzanką z razowca albo tak, jak tylko będziecie mieli ochotę. Smacznego!

Komentarze

  1. Wspaniała sałatka, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie miałam okazji jeść podobnej sałatki. Wspaniały pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenie owocowo-warzywne w sałatkach. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy w takich sałatkach to świetny pomysł! Nadają wiele smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie, pewnie zjedzona ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję :)
    Od siebie polecam inne połączenie: rukola, karmelizowany burak + pomarańcza + feta + sos balsamiczny, naprawdę jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz