Mamy ochotę na deser, ale nie
chcemy niczego kupować, ani tworzyć czasochłonnych wypieków? Wystarczy jogurt,
migdały, nieco słodu i mak lub nasionka chia. Powstanie wartościowy i sycący
deser bez wyrzutów sumienia i wysiłku. Smak będzie niecodzienny, aksamitny i
kremowy, a przy okazji dostarczymy składników odżywczych, nie zaśmiecając
organizmu przypadkowo kupionymi słodyczami z przemysłowym tłuszczem.
Błyskawiczny deser jogurtowy z makiem i migdałami
Składniki (2 porcje)
Przygotowanie- 300 – 350 g jogurtu naturalnego bez cukru (u mnie robiony samodzielnie)
- 3 łyżki maku lub 1 łyżka nasion chia
- 50 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych
- 2 łyżki jasnego miodu lub słodu ryżowego, melasy (u mnie buraczana)
Mak sparzyć wrzątkiem na sitku. Migdały lub płatki zmielić w młynku na mąkę i wymieszać z jogurtem. Dodać mak, miód lub słód i dokładnie połączyć składniki. Można użyć trzepaczki – rózgi, aby uzyskać jednorodną strukturę i słodycz.
Ciekawe dodatki do tego jogurtu, wyszło bardzo fajnie. :-)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniały deserek :-)
OdpowiedzUsuńTakie desery robimy bardzo często w weekendy :D Szybka i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńTakie szybkie i proste desery są najlepsze :) i szybko można zaspokoić chęć na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuń