Jak
zrobić jeszcze jedną wersję
zdrowszych chipsów na imprezę lub towarzyskie spotkanie? Bardzo prosto.
Wystarczy
piekarnik i kilka minut na pokrojenie bananów. Reszta dokona się sama.
Nie będą
potrzebne żadne dodatki ani przyprawy. Naturalny smak bananów wystarczy,
aby
nasze podniebienie było usatysfakcjonowane, a brak dodanego cukru i
tłuszczu oszczędzi naszym bioderkom dodatkowych centymetrów.
Domowe chipsy bananowe – bez soli, cukru, tłuszczu
- 6 dojrzałych bananów (ale nie przejrzałych)
- papier do pieczenia
Banany obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120˚C na około 1 godzinę i 20 minut z włączonym nawiewem. Czas suszenia zależy od zawartości wilgoci w bananach i grubości plasterków. Można również użyć suszarki do grzybów.
Lubię chipsy bananowe, ale do tej pory je kupowałam, chyba muszę spróbować Twojego sposobu :-)
OdpowiedzUsuńJa też lubię, ale przeważnie są słodzone i z tłuszczem, niestety. Są też bardzo twarde, więc siłą rzeczy zaczęłam robić swoje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bananowe chipsy, ale nigdy sama ich nie robiłam. Domowe są z pewnością o wiele zdrowsze i smaczniejsze, muszę kiedyś takie zrobić :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle super, z chęcią wypróbuję :-) lubię pochrupać takie zdrowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńTe kupne w większości nie mają w ogóle smaku ciekawe jak smakują domowe! :D
OdpowiedzUsuńGotowe zazwyczaj są tylko twarde, tutaj pozostaje coś więcej ze smaku banana... Ale każdy sam powinien spróbować i ocenić, czy mu ten smak odpowiada :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory chipsy bananowe robiłam na suszarce do owoców. Jestem bardzo ciekawa jak smakują upieczone w piekarniku;)
OdpowiedzUsuńmniam to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńJak długo można potem przechowywać takie banany? :)
OdpowiedzUsuń