Bardzo
długo nie robiłam ciast i dopiero naprawdę przewrotna pogoda i
przejmujące zimno przypomniało mi o szarlotce. Wspaniałe i proste
jesienne ciasto. Powstaje szybko i jest doskonałym dodatkiem do gorącego
kakao w deszczowy dzień. Jeżeli użyjemy bezglutenowej mąki owsianej,
szarlotka stanie się jeszcze bezglutenowa. Spód jest delikatny, smaczny i
kruchy, dlatego wydaje mi się fajną opcją także dla bezglutenowców.
Szarlotka na kukurydziano – owsianym spodzie z orzechową kruszonką
Ciasto
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki owsianej
- ¾ kostki masła (150 g)
- 2 jaja
- ¼ szklanki nierafinowanego cukru (palmowy, trzcinowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Nadzienie
- 3 duże jabłka (szara reneta, antonówka)
- 1 – 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane zimne masło i jaja. Zagnieść ciasto tak, aby stworzyło jednolitą kulkę bez grudek masła. Wykleić szczelnie ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem i cynamonem.
Sypkie składniki kruszonki wsypać do miski, dodać masło i rozcierać w palcach, aby utworzyły się grudki.
Piekarnik nagrzać do 200˚C i wstawić spód do szarlotki na 12-15 minut, aby się podpiekł, dzięki czemu po wyłożeniu jabłek sok nie będzie zbyt intensywnie wsiąkał w dno ciasta. Po tym czasie uchylić piekarnik, wyłożyć masę jabłkową i posypać wierzch kruszonką. Piec jeszcze 20-25 minut w 180˚C, aż kruszonka się zrumieni.
Uwagi
1. Jeżeli spód przed wyłożeniem jabłek bardzo urośnie, można go po prostu przekłuć i dopiero wtedy wyłożyć jabłka.
2. Gdyby kruszonka zbyt mocno się kleiła, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
3. Jeśli kruszonka zacznie się w czasie pieczenia zbyt szybko rumienić, można nakryć wierzch ciasta pergaminem.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane zimne masło i jaja. Zagnieść ciasto tak, aby stworzyło jednolitą kulkę bez grudek masła. Wykleić szczelnie ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem i cynamonem.
Sypkie składniki kruszonki wsypać do miski, dodać masło i rozcierać w palcach, aby utworzyły się grudki.
Piekarnik nagrzać do 200˚C i wstawić spód do szarlotki na 12-15 minut, aby się podpiekł, dzięki czemu po wyłożeniu jabłek sok nie będzie zbyt intensywnie wsiąkał w dno ciasta. Po tym czasie uchylić piekarnik, wyłożyć masę jabłkową i posypać wierzch kruszonką. Piec jeszcze 20-25 minut w 180˚C, aż kruszonka się zrumieni.
Uwagi
1. Jeżeli spód przed wyłożeniem jabłek bardzo urośnie, można go po prostu przekłuć i dopiero wtedy wyłożyć jabłka.
2. Gdyby kruszonka zbyt mocno się kleiła, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
3. Jeśli kruszonka zacznie się w czasie pieczenia zbyt szybko rumienić, można nakryć wierzch ciasta pergaminem.
Akurat szarlotka to moje drugie po serniku ulubione ciasto stąd chętnie bym wypróbowała Twój przepis. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie nietuzinkowe wypieki :D Wygląda dla nas mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) bardzo lubię mąkę kukurydzianą w wypiekach, ciasta są bardziej puszyste i mniej zakalcowate :)
OdpowiedzUsuńPysznie, ale nabrałam ochoty... Ciasto ma przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńDwie rzeczy są pewne: szarlotka jest bombowa, a brzydka pogoda zebrała jednak dobre ziarno :)
OdpowiedzUsuńMmm, nabrałam apetytu na szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszna i mniej tradycyjna szarlotkę;)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam! :)
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka i bardzo zdrowa, uwielbiam takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńZnakomita! Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńUpieke koniecznie, jest znakomita :-)
OdpowiedzUsuń