Te chlebki można by nazwać
ciastkami wytrawnymi, jeśli wykroimy je foremkami. Jednak od wszelkich ciastek
różni je to, że podobnie jak chleb, składają się głównie z mąki i wody i
zostały upieczone bez tłuszczu. Zastąpią pieczywo w szkole, na pikniku, w podróży
i potrzeba około 25 minut, aby je zrobić i upiec. Można je uformować ręcznie w
placuszki, wtedy będą bardziej w rustykalnym stylu. Z kolei w foremkowych kształtach
bardziej podobają się dzieciom i dla nich warto dodać odrobinę mniej ziół lub siemię lniane zamiast tymianku.
Chlebki gryczano – żytnie z tymiankiem
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka lekko gazowanej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- mąka do podsypania ciasta – około 1-2 łyżek
- tymianek do posypania chlebków – 1 łyżka
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w większej misce. Wlać wodę i wyrobić
szybko ciasto tak, aby wszystkie składniki stworzyły gładką, elastyczną całość
i całkowicie się połączyły. Uformować kulkę i wałkować porcje ciasta wykrawając
chlebki dowolnych kształtów o grubości około 0,5-0,7 cm. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, wałka lub
blatu, podsypać leciutko mąką. Ułożyć chlebki na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną wody i posypać tymiankiem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 18 minut.
Wyglądają przepysznie, a ja bardzo lubię smak mąki żytniej w wypiekach ;) No j podoba mi się brak mąki pszennej w przepisie; )
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, a ja bardzo lubię smak mąki żytniej w wypiekach ;) No j podoba mi się brak mąki pszennej w przepisie; )
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne chlebki. Przepis zapisany;-). Pozdrawiam;-).
OdpowiedzUsuńTeraz tylko piec :) I jeść!
UsuńCiekawe ciacha. Musimy kupić kamień winny. Zauważyłaś jakieś różnice miedzy nim a zwykłym proszkiem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńW pieczeniu właściwie nie widzę różnicy, chociaż na zwykłym proszku nie piekę od co najmniej 8 lat. Kamień winny jest regulatorem kwasowości w takim proszku, a spulchniaczem soda. Różnica polega przede wszystkim na składzie:
Usuńzwykły proszek: substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany, mąka pszenna,
proszek na kamieniu winnym: regulator kwasowości - czysty kamień winny, soda, ekologiczna skrobia kukurydziana.
Kosztuje trochę więcej niż zwykły proszek i nie jest tak łatwo dostępny, ale ja mam zawsze zapas. :)
Składy już porównałyśmy dawno ale jako, że mamy zapas proszku do pieczenia bez glutenu to na razie nie kupiłyśmy tego z kamieniem. Jeśli różnicy nie ma w pieczeniu to dobrze bo słyszałyśmy różne rzeczy :)
UsuńŚwietne te chlebki. Bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem!
Usuńświetne chlebki, do tego tylko jakaś strączkowa pasta i posiłek idealny!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Jeszcze wytrawnych ciastek nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńFajna i bardzo zdrowa przekąska, chętnie schrupię :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, zdrowe i szybkie, bardzo lubię takie przepisy! Do tego świetny pomysł na oba sposoby zrobienia. Zapiszę i zrobię!
OdpowiedzUsuń