Chlebki z ciecierzycy i gryki ze szczypiorkiem


Kiedy wybieramy się na łono przyrody, albo nie możemy zająć się gotowaniem na poważnie, możemy upiec takie oto chlebki. Przydadzą się, jako dodatek do surówek, sałatek oraz do maczania w różnych sosach warzywnych, hummusie, czy dowolnym dipie. Przetrwają do następnego dnia i po podgrzaniu w piekarniku będą dodatkiem do śniadania. 
Przepis jest inspirowany kuchnią hinduską, którą lubię najbardziej ze wszystkich. Pewnie ze względu na aromatyczne przyprawy… :)

Chlebki z ciecierzycy i gryki ze szczypiorkiem
Składniki (na 12 chlebków o przekroju około 12-14 cm) 
  • 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • mąka z ciecierzycy do podsypania stolnicy
  • około 1 łyżka tłuszczu kokosowego do posmarowania patelni
Przygotowanie
Mąki wymieszać w misce z solą. Szczypiorek umyć, posiekać drobno i dodać do miski. Wlać wodę i dobrze wymieszać, najlepiej wyrobić ręką lub robotem. Gdy składniki się połączą, ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i odrywając je po kawałku, formować kulki i podsypując mąką, wałkować na grubość około 0,5 cm. Można naciąć lekko chlebki z wierzchu, tworząc kratkę lub ponakłuwać widelcem. Rozgrzać 2 patelnie leciutko posmarowane tłuszczem kokosowym i ułożyć na nich po 2-3 placki. Podpiekać około 10 minut każdą porcję na średnim ogniu, wielokrotnie odwracając. Po upieczeniu chlebki powinny być kruche i twarde, podobne trochę do chlebka maca. 

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na piknikowe danie. Chlebek w łapki i nie trzeba używać sztućców, super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie :) Uwielbiam chlebki takiego rodzaju, tylko za mąką z ciecierzycy nie przepadam (smakuje mi metalowo, ale być może źle trafiłam :/), ale myślę, że wiele innych mąk można użyć w zamian :) Już sobie wyobrażam jego smak z hummusem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem zastępuję mąkę z ciecierzycy mąką z łubinu i wydaje mi się, że smak jest bardziej neutralny. Można poza tym zastąpić cieciorkę każdą mąką, choć posmak grochowy jest fajny. Ja piekę z mąki cieciorkowej z Natu. Dziś jadłam z hummusem i własnym jogurtem szczypiorkowym. Pycha.

      Usuń
  3. Ostatnio widziałyśmy mąkę z ciecierzycy w markecie i mimo, że już kiedyś miałyśmy innej firmy to specjalnie nas nie urzekła. Te chlebki przekonały nas do ponownego jej zakupu! Wyglądają bardzo smakowicie i świetnie zastąpią nam chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można ją przed użyciem podprażyć na suchej patelni, albo zastąpić mąką z grochu lub łubinu. No i zamienić proporcje z mąką gryczaną. :) Na pewno wyczarujecie coś pysznego :)

      Usuń
    2. Podprażenie jej na patelni to ciekawy pomysł :) NA pewno ją kupimy :)

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie :) będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kompletnie zapomniałam o takich chlebkach z patelni, na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi się podobają te chlebki, chętnie zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne te chlebki. Robiłam kiedyś podobne, ale zaniechałam tą tradycję. Muszę koniecznie do niej powrócić!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe chlebki! Mąkę z ciecierzycy bardzo lubię, więc to idealna propozycja dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę zrobić! Uwielbiam tego rodzaju pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem uzależniona od pieczywa i tym podobnych! Post bardzo przydatny, muszę spróbować :) zapraszam na vegan-muffin.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz