Kiedy
wybieramy się na łono
przyrody, albo nie możemy zająć się gotowaniem na poważnie, możemy upiec
takie oto chlebki. Przydadzą się, jako dodatek do surówek, sałatek oraz
do
maczania w różnych sosach warzywnych, hummusie, czy dowolnym dipie.
Przetrwają do następnego dnia i po podgrzaniu w piekarniku będą
dodatkiem do śniadania.
Przepis jest inspirowany kuchnią hinduską, którą lubię najbardziej ze wszystkich. Pewnie ze względu na aromatyczne przyprawy… :)
Przepis jest inspirowany kuchnią hinduską, którą lubię najbardziej ze wszystkich. Pewnie ze względu na aromatyczne przyprawy… :)
Chlebki z ciecierzycy i gryki ze szczypiorkiem
Składniki (na 12 chlebków o przekroju około 12-14 cm)
- 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1,5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 3/4 łyżeczki soli
- mąka z ciecierzycy do podsypania stolnicy
- około 1 łyżka tłuszczu kokosowego do posmarowania patelni
Przygotowanie
Mąki wymieszać w misce z solą. Szczypiorek umyć, posiekać drobno i dodać do
miski. Wlać wodę i dobrze wymieszać, najlepiej wyrobić ręką lub robotem. Gdy
składniki się połączą, ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym
czasie wyjąć ciasto na stolnicę i odrywając je po kawałku, formować kulki i
podsypując mąką, wałkować na grubość około 0,5 cm. Można naciąć lekko chlebki z
wierzchu, tworząc kratkę lub ponakłuwać widelcem. Rozgrzać 2 patelnie leciutko
posmarowane tłuszczem kokosowym i ułożyć na nich po 2-3 placki.
Podpiekać około 10 minut każdą porcję na średnim ogniu, wielokrotnie odwracając.
Po upieczeniu chlebki powinny być kruche i twarde, podobne trochę do chlebka
maca.
coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na piknikowe danie. Chlebek w łapki i nie trzeba używać sztućców, super :D
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :) Uwielbiam chlebki takiego rodzaju, tylko za mąką z ciecierzycy nie przepadam (smakuje mi metalowo, ale być może źle trafiłam :/), ale myślę, że wiele innych mąk można użyć w zamian :) Już sobie wyobrażam jego smak z hummusem :P
OdpowiedzUsuńCzasem zastępuję mąkę z ciecierzycy mąką z łubinu i wydaje mi się, że smak jest bardziej neutralny. Można poza tym zastąpić cieciorkę każdą mąką, choć posmak grochowy jest fajny. Ja piekę z mąki cieciorkowej z Natu. Dziś jadłam z hummusem i własnym jogurtem szczypiorkowym. Pycha.
UsuńOstatnio widziałyśmy mąkę z ciecierzycy w markecie i mimo, że już kiedyś miałyśmy innej firmy to specjalnie nas nie urzekła. Te chlebki przekonały nas do ponownego jej zakupu! Wyglądają bardzo smakowicie i świetnie zastąpią nam chlebek :D
OdpowiedzUsuńZawsze można ją przed użyciem podprażyć na suchej patelni, albo zastąpić mąką z grochu lub łubinu. No i zamienić proporcje z mąką gryczaną. :) Na pewno wyczarujecie coś pysznego :)
UsuńPodprażenie jej na patelni to ciekawy pomysł :) NA pewno ją kupimy :)
UsuńWyglądają przepysznie :) będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńKompletnie zapomniałam o takich chlebkach z patelni, na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają te chlebki, chętnie zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńCudowne te chlebki. Robiłam kiedyś podobne, ale zaniechałam tą tradycję. Muszę koniecznie do niej powrócić!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe chlebki! Mąkę z ciecierzycy bardzo lubię, więc to idealna propozycja dla mnie;)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić! Uwielbiam tego rodzaju pieczywo.
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od pieczywa i tym podobnych! Post bardzo przydatny, muszę spróbować :) zapraszam na vegan-muffin.blogspot.com
OdpowiedzUsuń