Nie jadam codziennie owsianki na
śniadanie, ale lubię w niedzielny poranek albo wtedy, kiedy mam dzień wolny,
przygotować te właśnie kluski. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a
domownicy wydają się przyjemnie oszukani, że to nie owsianka albo granola. Nie
mają pojęcia, że jedzą płatki.
Kluski z płatków owsianych z malinami w bananowym smoothie
Kluseczki można jeść też na zimno, np. zabrać do pracy zanurzone w pysznym
sosie i dodać jeszcze więcej ulubionych owoców do tego zestawu.
Kluski z płatków owsianych z malinami w bananowym smoothie
Składniki na 3 porcje (12 klusek)
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, a gdy będą miękkie odcedzić. Płatki owsiane wsypać do miski, posolić, zalać wrzątkiem i bardzo dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić na bardzo gęstą i kleistą masę. Jeszcze chwilkę przestudzić (około 10 minut), żeby masa była bardziej zwarta. Uformować niewielkie kulki zwilżonymi dłońmi. Zagotować w garnku wodę z odrobiną soli i wrzucać kluski partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Smoothie
Banana obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wylać smoothie na dno każdego talerza i ułożyć na nim kluski. Posypać chia i malinami.
- 2 szklanki drobnych płatków owsianych
- 1 i ¼ szklanki wrzątku
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 duże jajo
- 8 suszonych daktyli
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki mleka kokosowego
- 1 dojrzały, jasny banan
- nasiona chia
- mrożone maliny lub inne owoce mrożone lub świeże
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, a gdy będą miękkie odcedzić. Płatki owsiane wsypać do miski, posolić, zalać wrzątkiem i bardzo dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić na bardzo gęstą i kleistą masę. Jeszcze chwilkę przestudzić (około 10 minut), żeby masa była bardziej zwarta. Uformować niewielkie kulki zwilżonymi dłońmi. Zagotować w garnku wodę z odrobiną soli i wrzucać kluski partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Smoothie
Banana obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wylać smoothie na dno każdego talerza i ułożyć na nim kluski. Posypać chia i malinami.
Oo. Nigdy nie robiłam takich kulek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Super przepis. Zrobie kluski jutro na sniadanie. Mozna wiedziec jakiego producenta masz platki owsiane! Pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńUżyłam płatków z pełnego ziarna ze sklepu Aldi. Drobne są w niebieskim opakowaniu. Bardzo dobrze się kleją. Ale robiłam też z innych płatków drobnych: Natu, Gańskie Młyny czy coś podobnego i ze zwykłych górskich ze sklepu Społem. Z płatków grubych też się udają, tylko grubaski trzeba namoczyć i podgotować, bo kluski będą twarde.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Takich smakołyków jeszcze nie jadłyśmy a płatki owsiane bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńgenialna propozycja!
OdpowiedzUsuńZanim przeczytałam tytuł to myślałam, ze to lody! Wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńLody? Chętnie bym jakieś zrobiła :) A przede wszystkim zjadła! :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale oryginalny przepis. Jeszcze się nigdy nie spotkałam z takimi kluskami. Naprawdę świetny pomysł :))
OdpowiedzUsuńŁał....wspaniałe kluseczki, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńJadłabym ! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCóż za pyszności, o lala, aż robię się głodna;)
OdpowiedzUsuń