Mój drożdżowiec nie jest żadnym
wynalazkiem piekarniczym. To tradycyjny wypiek z mojego rodzinnego domu i
pewnego rodzaju przypomnienie udanych wypieków mojej mamy. Zawsze prostych, bez
pracochłonnego nadziewania i tak naprawdę umiarkowanych kalorycznie.
Tak, biała mąka jest, ale mało tłuszczu i cukru. I jeśli chcemy poczęstować mamę lub babcię, taki deser będzie zdecydowanie lżejszy niż nasze ukochane pełnoziarniste wypieki. W dodatku jest mały, wykroimy z niego maksymalnie pięć porcji, więc nie będzie wysychał i kusił. Ot, nasza ludzka wspaniała natura...
Tak, biała mąka jest, ale mało tłuszczu i cukru. I jeśli chcemy poczęstować mamę lub babcię, taki deser będzie zdecydowanie lżejszy niż nasze ukochane pełnoziarniste wypieki. W dodatku jest mały, wykroimy z niego maksymalnie pięć porcji, więc nie będzie wysychał i kusił. Ot, nasza ludzka wspaniała natura...
Ciasto drożdżowe z żurawiną i orzechową kruszonką
Ciasto (około 5 porcji)
- 1 i 3/4 szklanki białej mąki orkiszowej, może być typ 700
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 25 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 4 łyżki cukru nierafinowanego
- szczypta soli
- 1 jajo + 1 żółtko do posmarowania ciasta
- garść żurawiny suszonej
- 3 łyżki mielonych włoskich orzechów
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru nierafinowanego
Przygotowanie
Kruszonkę zagnieść jak kruche ciasto, rozcierając między palcami grudki masła, aż utworzą się grube okruchy.
Kruszonkę zagnieść jak kruche ciasto, rozcierając między palcami grudki masła, aż utworzą się grube okruchy.
Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia.
Podgrzać lekko mleko, aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże, mieszając trzepaczką.
Wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki wraz z żurawiną, dodać masło,
drożdże rozpuszczone w mleku i jajo. Wyrabiać energicznie kilka minut. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 40 minut. Gdy
ciasto podwoi objętość uderzyć pięścią w środek i krótko wyrobić w misce.
Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na
około 0,5 godziny. Gdy podrośnie do 3/4
wysokości formy, posmarować je z wierzchu żółtkiem i posypać kruszonką. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 ˚Ci i piec około 30 minut na środkowej półce.
Jeżeli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, w połowie pieczenia można je
postawić o półkę niżej w piekarniku, aby od dołu piekło się intensywniej, a
kruszonka się nie przypaliła. Można je też przykryć papierem do pieczenia na 12
minut przez końcem pieczenia. Tak właśnie zrobiłam w tym przypadku. Po
upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Mnie tak do końca się nie udało to studzenie ...
Tradycyjne drożdżowce uwielbiam ;) Kruszonki akurat nie lubiłam nigdy, ale taką z orzechami z pewnością bym polubiła ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, takie puszyste :) Ale bym się w nie wgryzła <3 !
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam ciasto drożdżowe!
OdpowiedzUsuńKruszonka z orzechów włoskich nam się bardzo podoba, musimy wypróbować :) Kokosowa również świetnie smakuje na cieście drożdżowym, wypróbowane :D
OdpowiedzUsuń