Frytki to znakomita forma
ułatwiająca wprowadzenie selera korzeniowego do jadłospisu w większej ilości, niż
tylko mini ćwiartka dorzucona do zupy.
Mogłabym napisać rozprawkę o tym, jak znienawidzony przeze mnie latami seler, w końcu został oswojony i obdarzony należytym szacunkiem. Najbardziej interesujące w tych frytkach jest to, ze po prostu są dobre, a przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Znakomicie urozmaicają codzienne menu. Można je też zabrać do pracy lub szkoły, jako przekąskę na zimno.
Mogłabym napisać rozprawkę o tym, jak znienawidzony przeze mnie latami seler, w końcu został oswojony i obdarzony należytym szacunkiem. Najbardziej interesujące w tych frytkach jest to, ze po prostu są dobre, a przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Znakomicie urozmaicają codzienne menu. Można je też zabrać do pracy lub szkoły, jako przekąskę na zimno.
Frytki z selera
Składniki
(na około 2 standardowe blaszki)
- 2 duże selery (około 1 kg ze skórką)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka, odrobina pieprzu
Selery umyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki, a następnie na ćwiartki. Części selera pokroić na plastry grubości około 1 cm, a następnie na niezbyt grube frytki. Włożyć do głębokiej miski i wlać oliwę. Bardzo dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub rąk. Następnie dodać sól i przyprawy, i znowu dokładnie wymieszać. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C i wstawić frytki. Piec około 30 minut.
Bardzo fajny pomysł. Ja do selera przekonałam się dodając go do zup krem;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) Frytki robimy chyba z każdego warzywa xD
OdpowiedzUsuńMuszę je wreszcie zrobić! :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie! Pracy mało, a efekt gwarantowany :)
UsuńZ selera jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna że są przepyszne. Robię czasami frytki z pietruszki i to są chyba moje ulubione jak dotąd :)
OdpowiedzUsuńZ selera smakują podobnie jak te z pietruszki albo z pasternaku. Polecam:)
UsuńUwielbiam je, porywam całą blaszkę :)
OdpowiedzUsuńTakich frytek jeszcze nie jadłam, muszę spróbować ! Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie bardzo :) Definitywnie muszę spróbować, jestem bardzo ciekawa jak smakują :* Buziaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam frytki z selera :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
o ja! Ale one pysznie wyglądają! Na pewno je zrobię:)
OdpowiedzUsuń