Czy tak jak ja, z różnych powodów
nie możecie spożywać śmietany? Chciałam na jakiś czas przestać maltretować
mleko kokosowe i spróbować czegoś nowego. Bez cukru, soi, karagenu i innych
zagęszczaczy. Po prostu własnej roślinnej śmietanki. Postawiłam na migdały.
Nic bardziej prostego, niż zrobić ją przed obiadem i dodać do zupy lub sosu.
Wystarczą namoczone i obrane ze skórki migdały, blender i trzy dodatki: sól,
płatki drożdżowe i kozieradka. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Śmietanka migdałowa
Składniki (na około 350 ml śmietanki)
- 100 g posiekanych drobno migdałów bez skórki (można je posiekać w blenderze)
- 1 szklanka przegotowanej, zimnej wody
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie
Rozdrobnione migdały (można je grubo posiekać nożem) wsypać do blendera i wlać około 0,5 szklanki wody. Miksować na mniejszych obrotach kilka minut. Masa powinna zgęstnieć. Dodać sól, płatki drożdżowe, kozieradkę i dolać trochę wody. Miksować kilka minut, sprawdzając gęstość masy i po troszku dolewać wodę. Należy miksować tak długo, aż po spróbowaniu śmietanki nie wyczujemy ziarnistości, tylko jednolity i kremowy smak. Mnie zajęło to około 10 minut.
Jak obrać migdały ze skórki? Wrzucić migdały do miseczki, sparzyć wrzątkiem, a gdy woda nieco przestygnie, palcami zdjąć skórkę.
Rozdrobnione migdały (można je grubo posiekać nożem) wsypać do blendera i wlać około 0,5 szklanki wody. Miksować na mniejszych obrotach kilka minut. Masa powinna zgęstnieć. Dodać sól, płatki drożdżowe, kozieradkę i dolać trochę wody. Miksować kilka minut, sprawdzając gęstość masy i po troszku dolewać wodę. Należy miksować tak długo, aż po spróbowaniu śmietanki nie wyczujemy ziarnistości, tylko jednolity i kremowy smak. Mnie zajęło to około 10 minut.
Jak obrać migdały ze skórki? Wrzucić migdały do miseczki, sparzyć wrzątkiem, a gdy woda nieco przestygnie, palcami zdjąć skórkę.
moim blenderem nie osiągam idealnej gładkości :/
OdpowiedzUsuńNawet jeśli nie będzie idealnie gładka, w zupie czy sosie nie będzie to zbytnio wyczuwalne, a smak dużo lepszy niż bez żadnej śmietanki, więc warto spróbować.
OdpowiedzUsuńSuper! Ja do tej pory robiłam tylko śmietankę sojową, ale chętnie wypróbuje migdałową. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMyślę jeszcze o śmietance z nerkowców, może wkrótce?
OdpowiedzUsuń