To bardziej ciasto niż chlebek, ale
bardzo apetyczne. Bezglutenowy pyszny wypiek bez mąki, w dodatku z moimi
ulubionymi orzechami. Orzechy najlepiej łuskać z łupinek samodzielnie, wtedy
mamy pewność, że nie zostały potraktowane chemikaliami i nie były spleśniałe.
Oczywiście orzechy laskowe czy włoskie dostaniemy bez problemu w łupinie,
gorzej z pozostałymi. Czasem udaje mi się kupić brazylijskie i migdały, ale nie
jest to proste.
Orzechy włoskie wspomagają układ nerwowy i pracę mózgu: znajdziemy
w nich miedź, kwas foliowy i magnez, cynk i witaminę B6 oraz witaminę E dla
pięknej cery i włosów.
Najlepiej zmielić je na świeżo przed pieczeniem, albo przechowywać zmielone w lodówce, bo dość szybko jełczeją. Ja mielę je zawsze za pomocą młynka do parmezanu. Są dosyć miękkie i naprawdę nie zajmuje to wiele czasu, a wióreczki są mięciutkie i pulchne.
Najlepiej zmielić je na świeżo przed pieczeniem, albo przechowywać zmielone w lodówce, bo dość szybko jełczeją. Ja mielę je zawsze za pomocą młynka do parmezanu. Są dosyć miękkie i naprawdę nie zajmuje to wiele czasu, a wióreczki są mięciutkie i pulchne.
Batat to doskonałe źródło B –
karotenu, potasu i fosforu, manganu, witamin z grupy B i błonnika. Świetnie
wiąże i dosładza chlebek.
Karob zawiera ok. 80% białka oraz
szereg witamin: A, B2, B3. Posiada także sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu
i żelaza. Nie zawiera kwasu szczawiowego, zmniejszającego wchłanianie związków
wapnia i cynku oraz kofeiny i teobrominy, które mogą być przyczyną alergii.
Jego smak jest delikatnie słodkawy, a w strukturze przypomina kakao i
znakomicie je zastępuje.
Chlebek orzechowy bez mąki z batatami i karobem
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 spory batat (ok. 400 g razem ze skórką)
- 3 jaja
- 0,5 szklanki siemienia lnianego odtłuszczonego
- 0,5 szklanki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego
- 3 łyżki oleju kokosowego lekko rozpuszczonego
- 3 łyżki karobu
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- 1 łyżeczka cynamonu
- płatki migdałowe lub kokosowe do posypania chlebka
Przygotowanie
Batata umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na parze i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść drewnianą łyżką. Odstawić do wystudzenia. Suche składniki wymieszać razem w misce. W drugiej misce połączyć za pomocą trzepaczki jaja, tłuszcz, sok z limonki, miód i mleko kokosowe. Chwilę ubijać, żeby zwiększyć objętość masy. Powoli zacząć wsypywać suche składniki, cały czas mieszając. Dokładnie połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać raz jeszcze i włożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię łyżką i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 1h i 5-10 minut.
Batata umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na parze i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść drewnianą łyżką. Odstawić do wystudzenia. Suche składniki wymieszać razem w misce. W drugiej misce połączyć za pomocą trzepaczki jaja, tłuszcz, sok z limonki, miód i mleko kokosowe. Chwilę ubijać, żeby zwiększyć objętość masy. Powoli zacząć wsypywać suche składniki, cały czas mieszając. Dokładnie połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać raz jeszcze i włożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię łyżką i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 1h i 5-10 minut.
Z orzechami włoskimi to nie może być nie dobry, a wręcz musi być przepyszny :) Patrząc na zdjęcia, strukturę ma idealną - wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTak, jest super. Pokroiłam jeszcze ciepły i się nie rozpada.
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;)
OdpowiedzUsuńProponuję posmarować powidłami śliwkowymi. Pycha :)
OdpowiedzUsuńpyszny i zdrowy, czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńchodzi o siemię zmielone czy w ziarenkach?
OdpowiedzUsuńSiemię lniane odtłuszczone zawsze występuje w postaci mielonej. Ja użyłam siemienia złotego mielonego Oleofarmu, ale możesz też całe siemię zmielić w młynku do kawy. Wtedy chlebek będzie miał trochę więcej tłuszczu. W każdym razie zmielonego samodzielnie też powinno być pół szklanki.
OdpowiedzUsuń