Kto przesadził z nadmiarem jedzenia
w święta, może nieco odciążyć swój przewód pokarmowy wypijając ten koktajl
zamiast śniadania lub zastępując nim kolację. Doda energii i nie obciąży
przewodu pokarmowego. Dodatkowo to miła odmiana po dosyć ciężkostrawnych świątecznych
specjałach, choć niewątpliwie pysznych. Temu napojowi też niczego nie brakuje.
Seler naciowy znakomicie odtruwa i zawiera sporo witaminy C. Dodatkowo: potas, wapń,
żelazo, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Granat to bogactwo antyoksydantów.
Posiada także właściwości ściągające, pomagające w kłopotach żołądkowych.
Koktajl z selerem naciowym i granatem
Składniki (2-3 porcje)
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 małe dojrzałe banany
- 1 mała gruszka
- 1 duży owoc granatu
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 szklanki wody mineralnej lub mleka roślinnego (ryżowe, sojowe), ale tylko wtedy, kiedy koktajl będzie dla Was zbyt gęsty.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dobrze umyć. Seler naciowy posiekać na drobne kawałki. Przekroić granat i za pomocą łyżki wybrać pestki, trzymając owoc w głębokiej misce, żeby uniknąć rozpryśnięcia i poplamienia ubrania albo ściany. Selera wrzucić do głębokiego naczynia i zmiksować, dodać granat, pokrojoną gruszkę i banany. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować, dodając mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Jeżeli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta można dodać jeszcze wody mineralnej albo mleka roślinnego. Ja lubię właśnie taką gęstą.
Wszystkie składniki dobrze umyć. Seler naciowy posiekać na drobne kawałki. Przekroić granat i za pomocą łyżki wybrać pestki, trzymając owoc w głębokiej misce, żeby uniknąć rozpryśnięcia i poplamienia ubrania albo ściany. Selera wrzucić do głębokiego naczynia i zmiksować, dodać granat, pokrojoną gruszkę i banany. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować, dodając mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Jeżeli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta można dodać jeszcze wody mineralnej albo mleka roślinnego. Ja lubię właśnie taką gęstą.
Apetycznie wygląda, i do tego jaki zdrowy ;)
OdpowiedzUsuńłyk zdrowia! :)
OdpowiedzUsuńZ takich składników to musi być pyszny :) Robię często owocowe koktajle z dodatkiem szpinaku, ale z granatem nie próbowałam, a on chyba nada ciekawy smak... ;)
OdpowiedzUsuńTak, fajnie równoważy smak zielonych warzyw, tylko musi być świeży, bo zleżały granat ma bardzo twarde pesteczki w środku kuleczek. Wtedy trzeba po prostu granat zmiksować osobno,pesteczki odcedzić i teraz korzystać już do woli z dobrodziejstw soku. Smacznego!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie koktajle. Bomby witamin!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie koktajle. Bomby witamin!!
OdpowiedzUsuńDo takich koktajli osoby interesujące się sportem i przyjmujące różne suplementy, najczęściej dodają białko serwatkowe. W jaki sposób podawać takie białko, jakie wybrać i jakie ma to znaczenie dla efektów dbania o piękną sylwetkę? Przeczytajcie o tym na stronie https://wytworniasylwetki.pl/blog/dieta/bialko-dawkowanie-jak-dawkowac-bialko-serwatkowe/ .
OdpowiedzUsuń