Zupa z dyni i porów z domowymi grzankami


Jesień to czas dyni i mam swoje ulubione odmiany tego warzywa. Najbardziej lubię dynię olbrzymią, ale nie przechowuje się tak długo jak dynia Hokkaido, którą z kolei można zjadać ze skórką. 
Tak naprawdę uwielbiam smak każdej dyni: w prostym musie z bananem, jako pikantny mix pomidorowy, pastę do pieczywa, w ciastach, chlebie, muffinkach. Po prostu, mój świat dynią stoi, kiedy jest sezon na to wspaniałe warzywo. Warto spróbować każdej odmiany, którą uda nam się dostać i czarować, czarować... Domowników, świat, siebie... Smakiem dyni oczywiście!
A właściwości zdrowotne też są niemałe: B - karoten, witaminy z grupy B, potas i co ważne, bardzo niska zawartość sodu. Niech nadciśnieniowcy i mamy maluszków zwrócą uwagę na to warzywo, jeżeli ignorowali je do tej pory. A najlepiej, by Ci, którzy dotąd go nie jadali, spróbowali bez uprzedzeń i sami ocenili, czy to jest to.

Zupa z dyni i porów z domowymi grzankami
Składniki (4 porcje) 
  • 1 dynia Hokkaido (około 1,5 kg surowej) upieczona w piekarniku. Jak to zrobić, patrz tutaj.
  • 1 duży por
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (w sezonie koniecznie świeże)
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 0,5 małej ostrej papryczki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 10 listków bazylii drobno posiekanych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Grzanki
  • 2 kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Posmarować chleb oliwą wymieszaną z czosnkiem, pokroić na kosteczki, rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, aż grzanki się podpieką i wyschną (temp. 180˚C).
Przygotowanie
Do garnka wrzucić marchew, papryczkę, pora i czosnek. Zalać wodą tak, aby przykryła warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, dodać upieczoną dynię w kawałkach, pomidory, natkę pietruszki i bazylię. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Doprawić i dodać oliwę i mleko kokosowe. Zmiksować. Podawać z grzankami czosnkowymi. U mnie z jasnego żytniego chleba, patrz tutaj.

Komentarze

Prześlij komentarz