Jakie zalety mają takie naleśniki? Są smaczne,
bezglutenowe, bezmleczne. Gryka ma sporo rutyny, która wzmacnia nasze naczynia
krwionośne oraz aminokwasy: lizynę i tryptofan, których m.in. nasz organizm nie
potrafi wytworzyć i musi czerpać je z pożywienia. Dodatkowa zaleta to sporo
witamin z grupy B i błonnika.
Mąka kokosowa zawiera cenne kwasy tłuszczowe o działaniu ochronnym i właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybiczych. Dodatkowo dużo białka i błonnika. Karob to świetny zastępnik kakao, nie zawiera kofeiny, teobrominy i szczawianów. Posiada za to w swoim składzie m.in. witaminy z grupy B, potas, wapń i witaminę E.
I może coś jeszcze o „złych” bananach: są bogate w pektyny, stymulują rozwój korzystnej flory jelitowej, zawierają sporo potasu i błonnika. Przy problemach z refluksem i zgagą, potrafią przynieść ulgę i ochronić żołądek. U mnie to dobry produkt do sklejania i słodzenia potraw oraz świetne źródło szybkiej energii. Oczywiście w świecie pełnym nietolerancji, alergii, ataków pasożytów i grzybów, wiele porad nie ma zastosowania u wszystkich ludzi. I czasem nawet najlepsze czy uważane za najzdrowsze produkty, mogą nam zaszkodzić. Poza tym, nawet najwspanialszy produkt, użyty w nadmiarze, zmarnuje się. Nasz organizm nie będzie w stanie wykorzystać go w tak dużej dawce.
I teraz, z czystym sumieniem, możemy już zacząć smażyć nasze naleśniki.
Mąka kokosowa zawiera cenne kwasy tłuszczowe o działaniu ochronnym i właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybiczych. Dodatkowo dużo białka i błonnika. Karob to świetny zastępnik kakao, nie zawiera kofeiny, teobrominy i szczawianów. Posiada za to w swoim składzie m.in. witaminy z grupy B, potas, wapń i witaminę E.
I może coś jeszcze o „złych” bananach: są bogate w pektyny, stymulują rozwój korzystnej flory jelitowej, zawierają sporo potasu i błonnika. Przy problemach z refluksem i zgagą, potrafią przynieść ulgę i ochronić żołądek. U mnie to dobry produkt do sklejania i słodzenia potraw oraz świetne źródło szybkiej energii. Oczywiście w świecie pełnym nietolerancji, alergii, ataków pasożytów i grzybów, wiele porad nie ma zastosowania u wszystkich ludzi. I czasem nawet najlepsze czy uważane za najzdrowsze produkty, mogą nam zaszkodzić. Poza tym, nawet najwspanialszy produkt, użyty w nadmiarze, zmarnuje się. Nasz organizm nie będzie w stanie wykorzystać go w tak dużej dawce.
I teraz, z czystym sumieniem, możemy już zacząć smażyć nasze naleśniki.
Naleśniki gryczane z kremem kokosowym i karobem
Składniki
(na
około 6 naleśników)
Ciasto naleśnikowe
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej (u mnie Muszynianka)
- 1 jajo
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- masło klarowane do posmarowania patelni
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki maki kokosowej lub wiórków kokosowych
- 15 łyżek mleka kokosowego
- 2 czubate łyżki karobu w proszku
- syrop z agawy lub odrobina miodu (ja nie użyłam, bo wg mnie słodycz była wystarczająca)
Przygotowanie
Składniki na naleśniki zmiksować. Nasmarować patelnię do smażenia masłem klarowanym i usmażyć na złoto cienkie naleśniki. Składniki nadzienia zmiksować. Gotowe naleśniki ułożyć na desce lub talerzu, smarować nadzieniem i zwijać ciasno w rulon lub składać w trójkąty.
Składniki na naleśniki zmiksować. Nasmarować patelnię do smażenia masłem klarowanym i usmażyć na złoto cienkie naleśniki. Składniki nadzienia zmiksować. Gotowe naleśniki ułożyć na desce lub talerzu, smarować nadzieniem i zwijać ciasno w rulon lub składać w trójkąty.
Komentarze
Prześlij komentarz