Sałatka szpinakowa z kasztanami i granatem

To sałatka wymyślona kiedyś bardzo szybko, po prostu tylko to znalazłam w lodówce. A głód był dojmujący! Tak powstał pomysł, który towarzyszy mi niezmiennie od dawna.
Kasztany jadalne smakują lekko mącznie i mdło, dlatego potrzebują kwaskowatej oprawy. Ponadto zawierają lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, a także sporo potasu. Są też słodkawe, co łasuchom może pomóc w uniknięciu zjedzenia kolejnej babeczki.
Szpinak jest już rozreklamowany, więc więcej peanów nie potrzebuje, podobnie jak owoce granatu, którym nie brakuje antyoksydantów i żyjąc z nimi w zgodzie, wolnym rodnikom możemy machać na pożegnanie.
 
Sałatka szpinakowa z kasztanami i granatem
Składniki (4 porcje)
  • 150 g młodego jędrnego szpinaku (po prostu szpinak baby)
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 dużego owocu granatu 
  • 100 g obranych kasztanów jadalnych
  • 4 jaja z ekologicznego chowu ugotowane na półtwardo
Dressing
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 łyżki octu balsamicznego - mała uwaga
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli ziołowej, odrobina pieprzu
Przygotowanie
Granat umyć, przekroić i w większej misce wyjąć pestki za pomocą noża lub łyżki. Kasztany posiekać na mniejsze kawałeczki. Szpinak opłukać, odsączyć i włożyć do miski. Składniki dressingu dokładnie połączyć i wymieszać ze szpinakiem. Pokroić cebulę w cieniutkie plastry lub kosteczkę i dodać do szpinaku. Wsypać do całości pesteczki granatu i kasztany. Wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie ugotować jaja (Ja wkładam je do zimnej wody, ustawiam na palniku i gotuję 6 minut od momentu, w którym woda zawrze. Wtedy są miękkie i lekkostrawne. No i pyszne!). Ugotowane jaja obrać ze skorupek, przekroić i ułożyć po cztery ćwiartki na każdej porcji sałatki. 

Komentarze