Bardzo lubię eksperymentalne
słodkości. Te praliny są kombinacją kuchni chińskiej i hinduskiej. Jedna lub
dwie kulki zaspokajają łaknienie słodyczy w bezpiecznej formie. Powstają
szybko, a jeśli nie macie wody pomarańczowej czy różanej, możecie użyć soku
owocowego. Praliny będą nieco mniej aromatyczne, ale tak samo pyszne.
Praliny miodowe z mąki groszkowej
Składniki (na około 15-18 kulek)
- 300 g mąki z żółtego grochu lub mąki z cieciorki
- 100 g masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- 0,5 szklanki wody pomarańczowej lub różanej (w sklepach z żywnością orientalną)
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 1,5 łyżki cynamonu
- kakao do obtoczenia pralin
Na suchej patelni uprażyć mąkę grochową lub z cieciorki, tzn. rozgrzać suchą
patelnię, wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać około 10 minut, aż
mąka się zrumieni i zacznie pachnieć lekko orzechowo, ale nie może się
przypalić. Wsypać zawartość patelni do miski. Na patelni rozgrzać masło i jak
tylko się rozpuści, dodać mąkę i sok z wodą pomarańczową. Energicznie mieszać
dokładnie rozcierając grudki. Wsypać cynamon i dobrze wymieszać. Wyłączyć ogień
i dalej rozcierając masę dodać miód. Wszystko dobrze wyrobić i spróbować, czy
masa jest dla nas dość słodka. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy
formować kulki. Obtaczać w proszku kakaowym, strząsając nadmiar kakao.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz