Praliny miodowe z mąki groszkowej

Bardzo lubię eksperymentalne słodkości. Te praliny są kombinacją kuchni chińskiej i hinduskiej. Jedna lub dwie kulki zaspokajają łaknienie słodyczy w bezpiecznej formie. Powstają szybko, a jeśli nie macie wody pomarańczowej czy różanej, możecie użyć soku owocowego. Praliny będą nieco mniej aromatyczne, ale tak samo pyszne.

Praliny miodowe z mąki groszkowej
Składniki (na około 15-18 kulek)
  • 300 g mąki z żółtego grochu lub mąki z cieciorki
  • 100 g masła
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 0,5 szklanki wody pomarańczowej lub różanej (w sklepach z żywnością orientalną) 
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • kakao do obtoczenia pralin
Przygotowanie 
Na suchej patelni uprażyć mąkę grochową lub z cieciorki, tzn. rozgrzać suchą patelnię, wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać około 10 minut, aż mąka się zrumieni i zacznie pachnieć lekko orzechowo, ale nie może się przypalić. Wsypać zawartość patelni do miski. Na patelni rozgrzać masło i jak tylko się rozpuści, dodać mąkę i sok z wodą pomarańczową. Energicznie mieszać dokładnie rozcierając grudki. Wsypać cynamon i dobrze wymieszać. Wyłączyć ogień i dalej rozcierając masę dodać miód. Wszystko dobrze wyrobić i spróbować, czy masa jest dla nas dość słodka. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy formować kulki. Obtaczać w proszku kakaowym, strząsając nadmiar kakao. Schłodzić w lodówce.

Komentarze