Kiedy
zbliżają się jesienne chłody, często jadam zupy z warzyw, nawet na
śniadania i kolacje. Są rozgrzewające i sycące. Kiedy wracamy zmęczeni
do domu i czeka na nas pyszna zupa, od razu wraca życiowa energia. Moje
kremy nie są bardzo zmiksowane, lubię czuć drobinki warzyw, ale to już
kwestia upodobań i nie należy się tym martwić. To smak gra zawsze główną
rolę.
Jeszcze coś na temat fety
Jeszcze coś na temat fety
Tradycyjna feta jest produkowana z mleka koziego i owczego, ale można spotkać w sklepach także tylko kozią lub tylko owczą. W Grecji, do ubijania mleka używano gałązek z drzewa figowego, co pomagało zastąpić podpuszczkę. Prawdziwa
feta jest zwarta, dosyć twarda i nie rozpada się podczas krojenia. Nie
jest też tak intensywnie słona, jak różne produkty na rynku "typu feta",
chociaż jest serem solankowym, więc sporo soli zawiera. Skład dobrej
fety to tylko 3 składniki: mleko, woda i sól. I więcej już nie
potrzeba.
Krem z brokułów z chrzanem i serem feta
Składniki (4 porcje)
Przygotowanie- 1 litr wody
- 1 duży brokuł (około 500 g)
- 1 duży por
- 1 mała marchewka
- 0,5 czerwonej cebuli
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 150 g sera feta (u mnie owczo - kozia)
- sól, gałka muszkatołowa
- 3 łyżki mielonego suszonego chrzanu (lub 2 łyżki świeżo startego)
- 3 łyżki posiekanej drobno świeżej bazylii
- czosnek niedźwiedzi do posypania
Warzywa dokładnie umyć. Brokuły zanurzyć w misce wody z odrobiną octu
jabłkowego, żeby pozbyć się „gości” w różyczkach i dobrze opłukać. Por i obraną
marchew pokroić w plastry, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić
do garnka z 4 szklankami wody. Gotować do miękkości warzyw.
Posolić, zmiksować i doprawić chrzanem, mleczkiem kokosowym i gałką muszkatołową. Jeśli zupa wydaje się za gęsta, dolać wrzątku i sprawdzić smak. Pokroić fetę w drobną kosteczkę, rozlać zupę do talerzy lub miseczek i posypać fetą i czosnkiem niedźwiedzim.
Posolić, zmiksować i doprawić chrzanem, mleczkiem kokosowym i gałką muszkatołową. Jeśli zupa wydaje się za gęsta, dolać wrzątku i sprawdzić smak. Pokroić fetę w drobną kosteczkę, rozlać zupę do talerzy lub miseczek i posypać fetą i czosnkiem niedźwiedzim.
Komentarze
Prześlij komentarz