Kluski jaglane z sosem dyniowo – bananowym

 O zaletach kaszy jaglanej można mówić w nieskończoność, bo bezglutenowa, alkalizująca i jeszcze krzemionka, lecytyna, witaminy… Zalet bez liku, tylko czasem brak pomysłu na podanie jej w innej formie niż po prostu kasza czy płatki z owocami lub bez. 
Przygotowanie tych klusek jest proste i szybkie, a kiedy dynię upieczemy wieczorem, sos powstanie jeszcze szybciej. Można je również odgrzewać na parze i podawać z wytrawnym sosem, np. z dyni czy pomidorów. Gdy wystygną, twardnieją, więc najlepiej jeść ciepłe lub pogrzać je przed podaniem. Ale nawet twardsze, nadal dobrze smakują.

Kluski jaglane z sosem dyniowo – bananowym
Składniki (4 porcje, około 18 klusek) 
Kluski
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mąki kokosowej 
  • sól
  • 1 łyżeczka kakao do posypania kluseczek
Sos
  • 2,5 szklanki musu z pieczonej dyni (jak przygotować dynię, dowiesz się tutaj)
  • 2 dojrzałe banany
Przygotowanie
Płatki wsypać do dużej miski i posolić, a następnie zalać gorącą wodą. Dobrze wymieszać kilkakrotnie, rozgniatając płatki łyżką, aby powstała kleista masa. Dodać jaja i mąkę kokosową i dobrze wyrobić. Powinna powstać jednolita kulka. Powinna być lepka i zwarta, ale nie twarda.  Jeśli jest zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki wody i jeszcze raz wyrobić dokładnie. Z masy formować kulki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować kluski około 5 minut od wypłynięcia.

Mus dyniowy i banany dokładnie zmiksować. Podawać od razu, bo banany w sosie ciemnieją po dłuższym czasie.
Nałożyć sos na talerze lub do miseczek i dodać po kilka klusek na porcję. Każdą porcję udekorować kakao.

Komentarze