Jaja marynowane w białym winie

Ostrzegam - to propozycja nie dla każdego. Nie przepadam za marynowanymi produktami, po prostu ocet mnie odstrasza. Jednak w rozsądnej ilości, własny ocet jabłkowy i dobre wytrawne białe wino, mogą zdziałać smakowe cuda! Pozostałą po wyjęciu jaj marynatę, wykorzystuję ponownie. Podgrzewam ją i zalewam np. kapustę pekińską. Mieszam, nakrywam talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na kilka dni. Oczywiście całość obciążam kamieniem. Potem odlewam płyn i mam kapustkę w białym winie gotową do jedzenia.
J
aja zamarynowane w taki sposób, świetnie nadają się do sałatek, ponieważ nabierają niezwykłego, pikantno -  kwaskowatego smaku. Kiedy chcemy, aby zalewa była mniej mętna, czerwonej cebuli nie dodajemy do gotującego się wina z octem, ale wrzucamy wcześniej do słoja z jajami. Wtedy cebula nie zabarwi zalewy tak mocno jak podczas gotowania.

Jaja marynowane w białym winie
Składniki
  • 7 ugotowanych na twardo jaj
  • 1 łyżka soli himalajskiej różowej
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • 4 małe ząbki czosnku lub 2 duże
  • 4 ostre długie papryczki
  • 4 małe czerwone cebule
  • 1 łyżeczka gorczycy czarnej
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie
Ugotowane jaja obrać z łupinek i przełożyć do słoja. Cebule i czosnek również obrać i pokroić c
ebule na ćwiartki, a czosnek przepołowić. Zagotować wino z octem i solą. Do gorącego octu z winem wrzucić cebulę, czosnek i papryczki, wsypać przyprawy i pogotować około 3 minuty. Zestawić z ognia i przestudzić chwilę. Zalać jaja w słoju i zostawić na 24 godziny do przemacerowania. 

Komentarze