W sklepach pojawiło się mnóstwo fig
w dobrych cenach i bardzo smacznych. Wiadomo, że nie rosną w naszym kraju, ale ten
czas uważam za najwłaściwszy, żeby ich próbować. Są dojrzałe i przepyszne, w
dodatku świetnie wpływają na trawienie. A w wersji świeżej nie są takim
koncentratem cukru jak w suszonej. Kupiłam je w środku tygodnia, ale były tak
dobre, że codziennie je podjadałam i na moje pieczenie została tylko jedna sztuka! Na
szczęście była na tyle duża, że wystarczyła.
Tarta cytrynowa z miodem i figami
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Ciasto
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 250 g serka mascarpone
- 2 jaja
- sok i skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki delikatnego miodu (akacjowy, lipowy – o lekko skrystalizowanej konsystencji)
- 2 małe świeże figi lub 1 duża
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
-
1 łyżeczka miodu do posmarowania wierzchu ciasta
Przygotowanie
W misce wymieszać składniki sypkie na ciasto, dodać masło, wodę i żółtko i zagnieść szybko ciasto. Powinno stworzyć zwartą kulkę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną otrębami albo wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Moja forma ma 24 cm, ale czasami piekę tę tartę w foremce o przekroju 20 cm i robię jeszcze 2 małe tartaletki z reszty ciasta. Ciasto chowamy do lodówki na około 0,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190˚C i wstawiamy ciasto na środkowa półkę. Podpiekamy je około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180˚C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miksujemy wszystkie składniki oprócz fig na gładką masę.
Wyjmujemy ciasto i wlewamy masę na gorący spód. Trzeba to robić ostrożnie, bo masa będzie bardzo płynna, po czym wstawiamy ją ponownie do piekarnika. Pieczemy 20 minut, uchylamy piekarnik i na wierzchu ciasta układamy plastry fig. Dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i łyżeczką płynnego miodu smarujemy z wierzchu figi.
W misce wymieszać składniki sypkie na ciasto, dodać masło, wodę i żółtko i zagnieść szybko ciasto. Powinno stworzyć zwartą kulkę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną otrębami albo wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Moja forma ma 24 cm, ale czasami piekę tę tartę w foremce o przekroju 20 cm i robię jeszcze 2 małe tartaletki z reszty ciasta. Ciasto chowamy do lodówki na około 0,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190˚C i wstawiamy ciasto na środkowa półkę. Podpiekamy je około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180˚C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miksujemy wszystkie składniki oprócz fig na gładką masę.
Wyjmujemy ciasto i wlewamy masę na gorący spód. Trzeba to robić ostrożnie, bo masa będzie bardzo płynna, po czym wstawiamy ją ponownie do piekarnika. Pieczemy 20 minut, uchylamy piekarnik i na wierzchu ciasta układamy plastry fig. Dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i łyżeczką płynnego miodu smarujemy z wierzchu figi.
Komentarze
Prześlij komentarz