Tarta makowa z brzoskwiniami i ricottą


Lubię czasami w niedzielne popołudnie przekąsić coś słodkiego. Staram się robić małe objętościowo ciasta, żeby każdy zjadł kawałek, a ciasto nie zajmowało miejsca w lodówce przez kilka dni i niestety... nie kusiło. To nie tak, że sobie czegoś uparcie odmawiam. Ale jest tyle wartościowych posiłków i wspaniałych produktów do zjedzenia, że napychanie się słodyczami tylko dlatego, żeby się nie zmarnowały, nie ma większego sensu. Nawet najlepsze rzeczy w nadmiarze nie smakują. Najlepiej postarać się o towarzystwo w czasie degustacji i dzielić się smakołykami, wcale nie z wrogami, tylko z najlepszymi przyjaciółmi!
Zrobienie tej tarty wcale nie jest pracochłonne. Przygotowanie wcześniej makowego nadzienia i schłodzenie ciasta znacznie ułatwi jej upieczenie. Nie trzeba ubijać piany, smażyć owoców, roztapiać czekolady... Tym razem. Do dzieła!
Tarta makowa z brzoskwiniami i ricottą
Składniki (na 2 małe tarty o średnicy ok. 20 cm)
Na ciasto
  • 300 g razowej mąki orkiszowej
  • 100 g otrąb owsianych
  • 0,5 szklanki mleka owsianego
  • 80 g ciemnego cukru nierafinowanego (u mnie palmowy)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego tłuszczu kokosowego
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 125 g zmielonego w młynku na mąkę maku
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki syropu z buraka lub daktylowego
  • 1,5 szklanki mleka sojowego lub owsianego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść płatków migdałowych
Polewa i dodatki
  • 250-300 g serka ricotta
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • garstka płatków migdałowych
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • 2 duże dojrzałe brzoskwinie
Przygotowanie
Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy podobnie jak ciasto kruche. Smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami formę do pieczenia, albo wykładamy ją specjalnym papierem. Ciasto rozgniatamy cienko w palcach i wylepiamy dokładnie formę. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce około godziny. Ja przygotowuję ciasto wieczorem, a rano je piekę.
Nadzienie: w garnku zagotowujemy mleko z masłem i wrzucamy wszystkie składniki oprócz jaj, Mieszamy je około 10 minut do spulchnienie maku (powinien wchłonąć większość płynu i być miękki). Zestawiamy z ognia i studzimy. Jak masa będzie chłodna, dodajemy do niej 2 jaja i dokładnie mieszamy.
Serek ricotta miksujemy z syropem z agawy w blenderze albo dobrze mieszamy trzepaczką. Brzoskwinie myjemy dokładnie, wyjmujemy pestki i kroimy ze skórką na cząstki.
Nagrzewamy piekarnik do 190˚C i wyjmujemy ciasto z lodówki. Pieczemy wstępnie samo ciasto 10 minut, wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy nadzienie makowe. Powinno sięgać do około ¾ ciasta lub trochę wyżej. Na masę z maku wykładamy ubity serek ricotta i układamy na nim cząstki brzoskwiń i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu dekorujemy jeszcze startą czekoladką i już. Gotowe.

Komentarze