Lubię
czasami w niedzielne popołudnie przekąsić coś słodkiego. Staram się
robić małe objętościowo ciasta, żeby każdy zjadł kawałek, a ciasto nie
zajmowało miejsca w lodówce przez kilka dni i niestety... nie kusiło. To
nie tak, że sobie czegoś uparcie odmawiam. Ale jest tyle wartościowych
posiłków i wspaniałych produktów do zjedzenia, że napychanie się
słodyczami tylko dlatego, żeby się nie zmarnowały, nie ma większego
sensu. Nawet najlepsze rzeczy w nadmiarze nie smakują. Najlepiej
postarać się o towarzystwo w czasie degustacji i dzielić się
smakołykami, wcale nie z wrogami, tylko z najlepszymi przyjaciółmi!
Zrobienie
tej tarty wcale nie jest pracochłonne. Przygotowanie wcześniej makowego
nadzienia i schłodzenie ciasta znacznie ułatwi jej upieczenie. Nie
trzeba ubijać piany, smażyć owoców, roztapiać czekolady... Tym razem. Do
dzieła!
Tarta
makowa z brzoskwiniami i ricottą
Składniki (na 2 małe tarty o średnicy ok. 20 cm)
Na ciasto
- 300 g razowej mąki orkiszowej
- 100 g otrąb owsianych
- 0,5 szklanki mleka owsianego
- 80 g ciemnego cukru nierafinowanego (u mnie palmowy)
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego tłuszczu kokosowego
- szczypta soli
Nadzienie
- 125 g zmielonego w młynku na mąkę maku
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 2 jaja
- 3-4 łyżki syropu z buraka lub daktylowego
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub owsianego
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść płatków migdałowych
Polewa
i dodatki
- 250-300 g serka ricotta
- 3 łyżki syropu z agawy
- garstka płatków migdałowych
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
-
2 duże dojrzałe brzoskwinie
Składniki na ciasto mieszamy i
zagniatamy podobnie jak ciasto kruche. Smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami
formę do pieczenia, albo wykładamy ją specjalnym papierem. Ciasto rozgniatamy
cienko w palcach i wylepiamy dokładnie formę. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w
lodówce około godziny. Ja przygotowuję ciasto wieczorem, a rano je piekę.
Nadzienie: w garnku zagotowujemy
mleko z masłem i wrzucamy wszystkie składniki oprócz jaj, Mieszamy je około 10
minut do spulchnienie maku (powinien wchłonąć większość płynu i być miękki).
Zestawiamy z ognia i studzimy. Jak masa będzie chłodna, dodajemy do niej 2 jaja
i dokładnie mieszamy.
Serek ricotta miksujemy z syropem z
agawy w blenderze albo dobrze mieszamy trzepaczką. Brzoskwinie myjemy dokładnie,
wyjmujemy pestki i kroimy ze skórką na cząstki.
Nagrzewamy piekarnik do 190˚C i
wyjmujemy ciasto z lodówki. Pieczemy wstępnie samo ciasto 10 minut, wyjmujemy
je z piekarnika i nakładamy nadzienie makowe. Powinno sięgać do około ¾ ciasta
lub trochę wyżej. Na masę z maku wykładamy ubity serek ricotta i układamy na
nim cząstki brzoskwiń i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu dekorujemy jeszcze startą czekoladką i już. Gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz