Pasta jajeczna z tofu

Najczęściej bazą tego typu past jest twarożek, ale coraz trudniej kupić dobry, taki z mleka, które nie jest homogenizowane i pasteryzowane w bardzo wysokiej temperaturze. Kiedy nie mam w domu własnego twarożku, najczęściej używam tofu. Jego specyficzny smak znika w tej paście i staje się w połączeniu z mlekiem kokosowym jej świetną, aksamitną bazą. Już nie chcę sobie przypominać błędów przeszłości, kiedy potrafiłam się zachwycić gotową pastą jajeczną ze sklepu…

Pasta jajeczna z tofu
Składniki
  • 150 g miękkiego tofu naturalnego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • garść czarnych oliwek
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki zielonego groszku ze słoika (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Przyprawy
  • 2 łyżki sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Jaja gotujemy na twardo. Ja wkładam je do zimnej wody i od momentu zawrzenia gotuję 7 minut. Nie znoszę przegotowanych "zielonych" i ciężkostrawnych jaj. Po ugotowaniu jaja studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Dwa od razu kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki, bez przypraw, miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy pokrojone jaja i przyprawiamy do smaku. Z podanych składników wychodzi przeciętna miseczka pasty, co najmniej dla 4 osób na śniadanko. Dodatek sproszkowanego czosnku sprawia, że pastę można przechowywać dłużej niż wtedy, gdybyśmy użyli czosnku świeżego.

Komentarze

  1. Fajna, teraz chyba polubię tofu bo wcześniej wydawało mi się takie sobie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz