Chociaż
w internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na przeróżne wersje granoli,
ja także mam swój
patent na müsli. Dołączę więc do innych propozycji swoją, a wy sami
ocenicie,
czy to jest to? Granolę piekę regularnie od kilku lat w różnych
wersjach, traktując ją jako przekąskę, kiedy nic już w domu nie zostało,
albo urlopowy ratunek, kiedy w sklepach są tylko dziwne, słodzone
płatki, o ile w ogóle są jakieś sklepy. Bardzo szybko, prosto, piecze
się samo, a my? Nie tracąc czasu
zabierzmy się za jej przygotowanie. Taki zapas wystarczy nam
przynajmniej na tydzień.
Granola
- 500 g pełnoziarnistych płatków owsianych
- 1 szklanka rodzynek
- nasion słonecznika
- wiórków kokosowych
- płatków lnianych
- ¼ szklanki niełuszczonego sezamu
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 4 łyżki syropu z agawy lub melasy buraczanej
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temp. 130°C. Mieszamy w dwóch miskach składniki suche i mokre, a następnie łączymy je, dobrze wyrabiając, żeby masa była dobrze zwilżona. Przygotowujemy 2 blachy i wykładamy je papierem do pieczenia. Wysypujemy na nie granolę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut, co jakiś czas uchylając na kilka sekund piekarnik, ale nawet jeśli nic nie będziemy robić i zostawimy granolę samej sobie, będzie równie smaczna.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 130°C. Mieszamy w dwóch miskach składniki suche i mokre, a następnie łączymy je, dobrze wyrabiając, żeby masa była dobrze zwilżona. Przygotowujemy 2 blachy i wykładamy je papierem do pieczenia. Wysypujemy na nie granolę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut, co jakiś czas uchylając na kilka sekund piekarnik, ale nawet jeśli nic nie będziemy robić i zostawimy granolę samej sobie, będzie równie smaczna.
Ja także często piekę domową granolę ;) Twoja wygląda przepysznie. Bardzo podobają mi się wszystkie składniki. Nigdy nie robiłam jeszcze z sokiem jabłkowym i koniecznie musze kiedyś zrobić w ten sposób ;)
OdpowiedzUsuńTo jest to co uwielbiam :) granola i jogurt naturalny to moje codzienne drugie śniadanie w pracy :)
OdpowiedzUsuń