Ciasteczka owsiane


Uwielbiam te ciasteczka i na szczęście moja rodzina podziela to zdanie. To taka owsianka z okrasą, którą można sobie zabrać na spacer i na ławeczce w parku lub gdziekolwiek, dokąd zmierzamy, zjeść. Można je polać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladą. Ja jednak lubię je w takiej skromnej formie. Do kawy zbożowej na podwieczorek albo do domowego cappuccino.
Nie martwcie się, jeżeli nie macie akurat w domu owsianej mąki. Płatki owsiane można kupić prawie w każdym sklepie i zmielić je w młynku do kawy albo w blenderze. Robię tak bardzo często. Mielę sobie wówczas tylko tyle płatków, ile akurat potrzebuję do pieczenia.

Ciasteczka owsiane
Składniki
  • 300g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych + mąka do posypania ciasteczek przy wałkowaniu
  • 100 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie
Mieszamy mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i wanilią. Następnie dodajemy, 2 łyżki wody, masło i jaja.  Zagniatamy ciasto tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Formujemy kulkę i chowamy do lodówki na około 0,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę i odrywając po kawałku, wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciasto jest dosyć lepkie, więc aby nie przykleiło się na amen do wałka, trzeba podsypywać stolnicę mąką owsianą. Wycinamy kształty dowolnymi foremkami albo szklanką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy ciastka wodą (ja to robię za pomocą pędzelka, tak jest szybciej) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 12 minut. Trzeba uważać, żeby ciastka nie spaliły się od spodu. Powinny być rumiane, ale nie brązowe. I to… tyle. Smacznego.

Komentarze

  1. Suuper... To wszystko co mam do powiedzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, nic mnie tak nie dopinguje jak miłe słowa życzliwych ludzi. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz