Zeszłoroczne ziemniaki niedługo się
skończą i na dobre placki trzeba będzie poczekać do jesiennych zbiorów. A
placki niejednego potrafią skusić. Ta wersja jest chrupiąca i intensywna, a w
połączeniu z wiosenną surówką może stać się znakomitym daniem obiadowym lub
kolacyjnym. Kasza gryczana w wersji prażonej nadaje im specyficznego,
chrupkiego posmaku. Jeżeli usmażymy placki na rozgrzanym tłuszczu nie zdążą
wchłonąć go wiele, a resztę odsączymy na papierowym ręczniku. Więcej tłuszczu
jest konieczne, aby wysoka temperatura usmażyła ziemniaki. Nikt nie chciałby
chyba jeść półsurowych. Zawsze można zrobić je też w wersji pieczonej, podobnie
jak placki ze szpinakiem czy selerem i cebulką. Ja robiłam wersję z kaszą tylko dla
siebie i rozgrzewanie piekarnika było po prostu nieekonomiczne.
Placki ziemniaczane z kaszą
gryczaną
Składniki (na 5 niedużych placków)
Przygotowanie- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 1 duża cebula
- 1 duże jajo
- sól, pieprz, mielony czosnek
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia (3-4 łyżki)
- ręcznik papierowy do odsączenia placków
- gaza lub lniana ściereczka do odciśnięcia ziemniaków
Kaszę gryczaną zmielić w młynku na proszek o drobnej ziarnistości. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zawinąć w gazę lub lnianą ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski i zetrzeć do niej obraną cebulę również używając drobnych oczek. Dodać jajo, sól, przyprawy i zmieloną kaszę. Bardzo dobrze wymieszać. Na rozgrzane masło klarowane lub olej kokosowy kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć do zrumienienia z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolną surówką.
Bardzo lubię placki ziemniaczane, a takich jeszcze nie jadłam... Muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńNietypowe ale na pewno bardzo dobre placuszki :) Podoba nam się dodatek kaszy gryczanej, której jesteśmy fankami :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, lubię takie placki, a i kaszę gryczaną bardzo lubię. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, uwielbiam placki, a jak są zdrowe to w ogóle świetnie! :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jak najbardziej ciekawy, połączenie ziemniaków z kaszą gryczaną prażoną musi być bardzo smaczne, a do tego dobra surówka i obiad gotowy! :)
OdpowiedzUsuńPlacki rewelacyjne, czuć różnicę między nimi a takimi zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Bardzo polecam
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo je lubię, a dawno ich nie robiłam. I mnie trzeba czasem przypomnieć, że w pogoni za nowymi przysmakami, warto kultywować stare i niezawodne patenty. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń