Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną

Zeszłoroczne ziemniaki niedługo się skończą i na dobre placki trzeba będzie poczekać do jesiennych zbiorów. A placki niejednego potrafią skusić. Ta wersja jest chrupiąca i intensywna, a w połączeniu z wiosenną surówką może stać się znakomitym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Kasza gryczana w wersji prażonej nadaje im specyficznego, chrupkiego posmaku. Jeżeli usmażymy placki na rozgrzanym tłuszczu nie zdążą wchłonąć go wiele, a resztę odsączymy na papierowym ręczniku. Więcej tłuszczu jest konieczne, aby wysoka temperatura usmażyła ziemniaki. Nikt nie chciałby chyba jeść półsurowych. Zawsze można zrobić je też w wersji pieczonej, podobnie jak placki ze szpinakiem czy selerem i cebulką. Ja robiłam wersję z kaszą tylko dla siebie i rozgrzewanie piekarnika było po prostu nieekonomiczne.
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną 
Składniki (na 5 niedużych placków)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajo
  • sól, pieprz, mielony czosnek
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia (3-4 łyżki) 
  • ręcznik papierowy do odsączenia placków
  • gaza lub lniana ściereczka do odciśnięcia ziemniaków
Przygotowanie
Kaszę gryczaną zmielić w młynku na proszek o drobnej ziarnistości. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zawinąć w gazę lub lnianą ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski i zetrzeć do niej obraną cebulę również używając drobnych oczek. Dodać jajo, sól, przyprawy i zmieloną kaszę. Bardzo dobrze wymieszać. Na rozgrzane masło klarowane lub olej kokosowy kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć do zrumienienia z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolną surówką.

Komentarze

  1. Bardzo lubię placki ziemniaczane, a takich jeszcze nie jadłam... Muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowe ale na pewno bardzo dobre placuszki :) Podoba nam się dodatek kaszy gryczanej, której jesteśmy fankami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego, lubię takie placki, a i kaszę gryczaną bardzo lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, uwielbiam placki, a jak są zdrowe to w ogóle świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jak najbardziej ciekawy, połączenie ziemniaków z kaszą gryczaną prażoną musi być bardzo smaczne, a do tego dobra surówka i obiad gotowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Placki rewelacyjne, czuć różnicę między nimi a takimi zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. To prawda, bardzo je lubię, a dawno ich nie robiłam. I mnie trzeba czasem przypomnieć, że w pogoni za nowymi przysmakami, warto kultywować stare i niezawodne patenty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz