Konopne kokosanki z daktylami, bez zbóż i glutenu

Może te kokosanki nie są urodziwe, natomiast można się w nich rozsmakować. Przygotowanie jest banalnie proste, a pieczenie szybkie, więc można je wyczarować nawet wtedy, gdy goście są już za progiem. Mąka konopna zawiera sporo białka, kokos również jest energetyczny i sycący, więc szybko zaspokoimy głód słodyczy.  
 
Konopne kokosanki z daktylami, bez zbóż i glutenu
Składniki (na 18 ciasteczek)
  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki miodu, słodu ryżowego lub ksylitolu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Sypkie składniki wymieszać z misce. Daktyle zalać wrzątkiem na kilkanaście minut, odcedzić wodę i posiekać na drobne kawałki. Do sypkich składników dodać miód, posiekane daktyle lub inny dodatek słodzący, olej kokosowy i wbić jaja. Wyrobić drewnianą łyżką, aby powstała jednolita masa. Uformować w dłoniach kulki (można je lekko spłaszczać) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na środkową półkę i piec przez około 12 minut.

Komentarze

  1. No wyglądają... podejrzliwie :P Ale z doświadczenia wiemy, że nie raz te mniej urodziwe słodkości rozwalają podniebienia :D Nadal mąka konopna jest przed nami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem nadam im inny kształt i wtedy zyskają nieco na urodzie, nie tracąc na smaku. W każdym razie, zniknęły prawie natychmiast :)

      Usuń
  2. I kto powiedział, że kokosanki nie mogą być zdrowe? :D Super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz