Może te kokosanki nie są urodziwe, natomiast
można się w nich rozsmakować. Przygotowanie jest banalnie proste, a pieczenie
szybkie, więc można je wyczarować nawet wtedy, gdy goście są już za progiem.
Mąka konopna zawiera sporo białka, kokos również jest energetyczny i sycący,
więc szybko zaspokoimy głód słodyczy.
Konopne kokosanki z daktylami, bez zbóż i glutenu
Składniki (na 18 ciasteczek)
Przygotowanie- 1 szklanka mąki konopnej
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1-2 łyżki miodu, słodu ryżowego lub ksylitolu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Sypkie składniki wymieszać z misce. Daktyle zalać wrzątkiem na kilkanaście minut, odcedzić wodę i posiekać na drobne kawałki. Do sypkich składników dodać miód, posiekane daktyle lub inny dodatek słodzący, olej kokosowy i wbić jaja. Wyrobić drewnianą łyżką, aby powstała jednolita masa. Uformować w dłoniach kulki (można je lekko spłaszczać) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na środkową półkę i piec przez około 12 minut.
No wyglądają... podejrzliwie :P Ale z doświadczenia wiemy, że nie raz te mniej urodziwe słodkości rozwalają podniebienia :D Nadal mąka konopna jest przed nami :)
OdpowiedzUsuńMoże następnym razem nadam im inny kształt i wtedy zyskają nieco na urodzie, nie tracąc na smaku. W każdym razie, zniknęły prawie natychmiast :)
UsuńI kto powiedział, że kokosanki nie mogą być zdrowe? :D Super!
OdpowiedzUsuń