Domowe masło czosnkowo – bazyliowe

Domowe, świeże masło czosnkowe w przedbiegach pokona każdy gotowy produkt tego typu. Czujemy prawdziwy, świeży czosnek, a liście bazylii przed chwilą zerwane z krzaczka łagodzą i równoważą ostry posmak piekących ząbków. Mamy świeżość, naturalny antybiotyk w postaci czosnku, a jednocześnie smarowidło o świeżym smaku. Wystarczy dodać warzyw i mamy wspaniałą kanapkę. Takie masełko jest doskonałe do grzanek i bagietki. Jednak nie polecam go na śniadanie z wiadomych powodów, zwłaszcza, jeżeli później znajdziemy się między ludźmi, którzy nie raczyli się na śniadanie naszym specjałem. Jeżeli jednak nie możemy się oprzeć, wystarczy po takim posiłku umyć zęby i zjeść kilka gałązek świeżej pietruszki, dobrze je przeżuwając. Wszyscy wokół przeżyją, a my zachowamy niezakłócone wspomnienie smacznego posiłku.
 
Domowe masło czosnkowo – bazyliowe
Składniki
  • ¼ kostki miękkiego masła (50 g) 
  • 7 dużych liści świeżej bazylii lub 12 mniejszych
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Czosnek obrać i pokroić na kawałki. Bazylię umyć, osuszyć i również pokroić. Czosnek z bazylią włożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Dorzucić masło i miksować chwilę do momentu utworzenia się pasty. 

Komentarze

  1. uwielbiam takie masełko, do ryby idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek i bazylia, połączenie ideeeaaaalneeee :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne, nabrałam ochotę na takie masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często takie robię, jest naprawdę pyszne. Dodaje to co mam akurat pod ręką :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, nigdy takiego masła nie jadłyśmy ale kolor ma przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz