Bigos w dietetycznej wersji z łatwo
gotującej się kapusty pekińskiej to sposób na szybkie danie w wersji fit. Można
go podawać z kaszą lub ryżem. Wspaniale smakuje także z ziemniakami. Czasem
przyrządzam go w wersji zupy, dodając więcej wody i wtedy staje się ciekawą
zupą kapuścianą. Rodzynki spełniają rolę suszonej śliwki i równoważą smaki.
Pięknie pęcznieją i zatracają w gotowaniu swoją słodycz, oddając ją wywarowi.
Składniki (4 porcje)
Przygotowanie- 1 duża główka kapusty pekińskiej
- 1 duża papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki mielonych, suszonych grzybów
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, szczypta kurkumy, szczypta kuminu
Warzywa umyć. Kapustę pekińską posiekać, z papryki wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Przygotować duży garnek i włożyć do niego pokrojone warzywa. Obrać czosnek i cebulę. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki lub kostkę. Dodać do garnka. Wsypać suszone grzyby, opłukane rodzynki i zalać wodą tak, aby przykryła kapustę. Zagotować. W tym czasie przygotować bakłażana. Odkroić końcówki, pokroić w grube plastry i posypać solą. Po kilku minutach spłukać sól pod bieżącą wodą i pokroić bakłażana w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wrzucić bakłażana. Podsmażać chwilę, mieszając. Wlać sos sojowy i wsypać mielony czosnek. Dobrze wymieszać i podlać odrobiną wody. Dusić bakłażana aż zmniejszy objętość i zmięknie. Odparować nadmiar wody i dodać całą zawartość patelni do gotującej się kapusty. Dodać pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i kurkumę z odrobiną kuminu. Sprawdzić smak. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie i połączą się smakami, bigos będzie gotowy.
Ale bym zjadła taki bigosik! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja! :) Az żal, że nie mogę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczny ale my zrezygnujemy z rodzynek i bakłażana xD
OdpowiedzUsuńfajny przepis , aż chce się zjeść:)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŁadne kolorki, zjadłabym <3
OdpowiedzUsuń