Bigos na kapuście pekińskiej z rodzynkami i bakłażanem

Bigos w dietetycznej wersji z łatwo gotującej się kapusty pekińskiej to sposób na szybkie danie w wersji fit. Można go podawać z kaszą lub ryżem. Wspaniale smakuje także z ziemniakami. Czasem przyrządzam go w wersji zupy, dodając więcej wody i wtedy staje się ciekawą zupą kapuścianą. Rodzynki spełniają rolę suszonej śliwki i równoważą smaki. Pięknie pęcznieją i zatracają w gotowaniu swoją słodycz, oddając ją wywarowi.
 
Bigos na kapuście pekińskiej z rodzynkami i bakłażanem
Składniki (4 porcje)
  • 1 duża główka kapusty pekińskiej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżki mielonych, suszonych grzybów
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy, szczypta kuminu
Przygotowanie
Warzywa umyć. Kapustę pekińską posiekać, z papryki wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Przygotować duży garnek i włożyć do niego pokrojone warzywa. Obrać czosnek i cebulę. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki lub kostkę. Dodać do garnka. Wsypać suszone grzyby, opłukane rodzynki i zalać wodą tak, aby przykryła kapustę. Zagotować. W tym czasie przygotować bakłażana. Odkroić końcówki, pokroić w grube plastry i posypać solą. Po kilku minutach spłukać sól pod bieżącą wodą i pokroić bakłażana w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wrzucić bakłażana. Podsmażać chwilę, mieszając. Wlać sos sojowy i wsypać mielony czosnek. Dobrze wymieszać i podlać odrobiną wody. Dusić bakłażana aż zmniejszy objętość i zmięknie. Odparować nadmiar wody i dodać całą zawartość patelni do gotującej się kapusty. Dodać pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i kurkumę z odrobiną kuminu. Sprawdzić smak. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie i połączą się smakami, bigos będzie gotowy. 

Komentarze

  1. Ale bym zjadła taki bigosik! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna propozycja! :) Az żal, że nie mogę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być bardzo smaczny ale my zrezygnujemy z rodzynek i bakłażana xD

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis , aż chce się zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe jak smakuje, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładne kolorki, zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz