Ten delikatny i dość puszysty
placek szpinakowy jest dobrą propozycją na śniadanie albo, jako dodatek do
kremowych zup. Lekki, beztłuszczowy, ale smaczny i pożywny dzięki masie
jajecznej i mące z dyni, w której znajdziemy sporo białka i błonnika. Szpinak w
postaci bezkształtnej papki, którym karmiono nas w dzieciństwie przeszedł do
historii i teraz stanowi ciekawy dodatek do codziennego menu, bez wyobrażania
sobie: co takiego przypomina nam zielona papka na talerzu?
Składniki
Przygotowanie- 1 szklanka mąki z dyni
- 50 g szpinaku baby
- 2 duże jaja
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żołtek. Ucierać, powoli wsypując mąkę z dyni i wlewając mleko, aby masa mogła się połączyć. Dodać szpinak i delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Włożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez pół godziny.
Cudny placek, do tego z moim ukochanym szpinakiem. :-)
OdpowiedzUsuńPlacek wygląda wspaniale! Jest taki puszysty i zieleniutki;)
OdpowiedzUsuńKolor ma ciekawy a i składniki też interesujące :) Musi być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń