Kto dotąd nie lubił kopru włoskiego
czyli fenkułu, jest duża szansa, że w tym wydaniu go pokocha. Upieczony w
plastrach z papryką, przyprawiony, chrupiący i miękki. Fenkuł jest bogaty w
potas i witaminę C, pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowo – jelitowe, a na dodatek
dostarcza tyle bogactwa, nie dostarczając wielu kalorii. Wspaniale nasyci i
będzie świetną jarzynką do obiadu lub pełnym daniem kolacyjnym, jeśli do
pieczonych warzyw dodamy, np. grzankę z domowego chleba.
Pieczony fenkuł z papryką
Składniki
- 3 średnie fenkuły
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Warzywa umyć. Paprykę wydrążyć i pokroić na grube paski. Z kopru wykroić głąby i pokroić w cienkie plasterki, odcinając zieloną część (można ją wykorzystać do zup i sałatek). Warzywa włożyć do miski, wlać oliwę i wsypać przyprawy. Wymieszać bardzo dokładnie łyżką, aby wszystkie kawałki warzyw pokryły się oliwą i przyprawami. Wsypać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na środkowa półkę. Piec przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienią się.
Warzywa umyć. Paprykę wydrążyć i pokroić na grube paski. Z kopru wykroić głąby i pokroić w cienkie plasterki, odcinając zieloną część (można ją wykorzystać do zup i sałatek). Warzywa włożyć do miski, wlać oliwę i wsypać przyprawy. Wymieszać bardzo dokładnie łyżką, aby wszystkie kawałki warzyw pokryły się oliwą i przyprawami. Wsypać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na środkowa półkę. Piec przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienią się.
Ten fenkuł nas prześladuje :P Jeszcze nigdy go nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuń