Domowe mleczko z nerkowców

Nerkowce są bardzo wdzięcznym produktem do wytwarzania roślinnego mleka i śmietanki. W dodatku pulpę można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia twarożku: na słono, ze szczypiorkiem, suszonymi pomidorami albo na słodko z owocami lub miodem.
Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, sporo białka i potasu. Warto więc od czasu do czasu uwzględnić je w swoim jadłospisie. 


Domowe mleczko z nerkowców

Składniki
  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (niekoniecznie)
  • kawałek gazy
  • sito do odcedzenia orzechów
Przygotowanie
Orzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odlać wodę i miksować orzechy dodając stopniowo przegotowaną wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.
Gotowe mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny.

Komentarze

  1. Muszę kiedyś spróbować, kiedyś robiłam mleko kokosowe w bardzo podobny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteśmy ciekawe czy po takim napoju by nas tak samo mdliło jak przy zjedzeniu lekkiego nadmiaru nerkowców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie jest mdlące, bo je rozcieńczamy i koncentracja smaku nerkowców jest mała w porównaniu z samymi orzechami. Ja robię na nim budynie, koktajle i gotuję płatki. Jest całkiem smaczne:)

      Usuń
    2. Nerkowce też nie wydają nam się jakoś specjalnie mdlące ale przychodzi do nas po ich zjedzeniu nieciekawy moment xD
      Teraz jest promocja w Lidlu na nerkowce to musimy zrobić i się przekonać :D

      Usuń
  3. Mleczko z nerkowców smakuje wspaniale. Świetnie sprawdza się do ugotowania owsianki albo do naleśników:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten przepis, na pewno się przyda. Kocham nerkowce i od dawna zbieram się do zrobienia własnego mleka roślinnego <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz