Nerkowce są bardzo wdzięcznym
produktem do wytwarzania roślinnego mleka i śmietanki. W dodatku pulpę można z
powodzeniem wykorzystać do zrobienia twarożku: na słono, ze szczypiorkiem, suszonymi
pomidorami albo na słodko z owocami lub miodem.
Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, sporo białka i potasu. Warto więc od czasu do czasu uwzględnić je w swoim jadłospisie.
Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, sporo białka i potasu. Warto więc od czasu do czasu uwzględnić je w swoim jadłospisie.
Domowe mleczko z nerkowców
Składniki
- 1,5 szklanki orzechów nerkowca
- 4 szklanki przegotowanej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (niekoniecznie)
- kawałek gazy
- sito do odcedzenia orzechów
Przygotowanie
Orzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odlać wodę i miksować orzechy dodając stopniowo przegotowaną wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.
Gotowe mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny.
Orzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odlać wodę i miksować orzechy dodając stopniowo przegotowaną wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.
Gotowe mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny.
Muszę kiedyś spróbować, kiedyś robiłam mleko kokosowe w bardzo podobny sposób :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy ciekawe czy po takim napoju by nas tak samo mdliło jak przy zjedzeniu lekkiego nadmiaru nerkowców :)
OdpowiedzUsuńRaczej nie jest mdlące, bo je rozcieńczamy i koncentracja smaku nerkowców jest mała w porównaniu z samymi orzechami. Ja robię na nim budynie, koktajle i gotuję płatki. Jest całkiem smaczne:)
UsuńNerkowce też nie wydają nam się jakoś specjalnie mdlące ale przychodzi do nas po ich zjedzeniu nieciekawy moment xD
UsuńTeraz jest promocja w Lidlu na nerkowce to musimy zrobić i się przekonać :D
Mleczko z nerkowców smakuje wspaniale. Świetnie sprawdza się do ugotowania owsianki albo do naleśników:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis, na pewno się przyda. Kocham nerkowce i od dawna zbieram się do zrobienia własnego mleka roślinnego <3
OdpowiedzUsuń