Jak połączyć dwa wartościowe składniki:
kaszę jaglaną i fasolę w jedną prostą potrawę, ale tak żeby stworzyć zupełnie
nowy smak? A w dodatku nie przemęczyć
się gotowaniem? Można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej, podobnie
fasolę. Nie potrzeba jaj, bo kotlety bardzo dobrze się sklejają.
Przygotowanie
Wegańskie kotlety z białej fasoli i
kaszy jaglanej
Składniki- 3 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 2 łyżeczki mielonych suszonych grzybów lub płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Fasolę i kaszę jaglaną zmiksować na gładki krem. Dodać proszek grzybowy lub płatki drożdżowe oraz przyprawy. Na spodek wylać oliwę i zwilżając nią dłonie, formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec przez 25 minut.
Do tej pory robiłam tylko kotlety z czerwonej fasoli. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje twoja wersja:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo lubimy takie zamienniki kotlecików! Ostatnio myślałyśmy aby wykombinować jakieś świąteczne.... może idąc tropem naszego bloga to z makiem na wytrawnie? Byłoby ciekawie :D
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł na warzywne kotlety! Chętnie bym zjadła. :-) Jadłam z soi, soczewicy czy brokuła iinnych takich, ale z fasoli nie miałam przyjemności. :P
OdpowiedzUsuńtakich strączkowo-kaszowych kotlecików - świetne :)
OdpowiedzUsuńjestem fanką takich*
UsuńDawno nie robiłam wegańskich kotletów. Muszę to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie kotlety, szczególnie do burgerów :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te kotlety, koniecznie do zdrowienia...tzn. zrobienia :D
OdpowiedzUsuń