Wegańskie kotlety z białej fasoli i kaszy jaglanej

Jak połączyć dwa wartościowe składniki: kaszę jaglaną i fasolę w jedną prostą potrawę, ale tak żeby stworzyć zupełnie nowy smak? A w dodatku nie przemęczyć się gotowaniem? Można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej, podobnie fasolę. Nie potrzeba jaj, bo kotlety bardzo dobrze się sklejają. 

Wegańskie kotlety z białej fasoli i kaszy jaglanej
Składniki
  • 3 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonych suszonych grzybów lub płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Fasolę i kaszę jaglaną zmiksować na gładki krem. Dodać proszek grzybowy lub płatki drożdżowe oraz przyprawy. Na spodek wylać oliwę i zwilżając nią dłonie, formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
̊C i piec przez 25 minut.

Komentarze

  1. Do tej pory robiłam tylko kotlety z czerwonej fasoli. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje twoja wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę bardzo lubimy takie zamienniki kotlecików! Ostatnio myślałyśmy aby wykombinować jakieś świąteczne.... może idąc tropem naszego bloga to z makiem na wytrawnie? Byłoby ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity pomysł na warzywne kotlety! Chętnie bym zjadła. :-) Jadłam z soi, soczewicy czy brokuła iinnych takich, ale z fasoli nie miałam przyjemności. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. takich strączkowo-kaszowych kotlecików - świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam wegańskich kotletów. Muszę to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie kotlety, szczególnie do burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne te kotlety, koniecznie do zdrowienia...tzn. zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz